Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Плевнелиев с приз „Проевропейски политик на 2015 г.”

БНР Новини
Президентът Росен Плевнелиев с наградата, заедно с миналогодишния й носител Йорданка Фандъкова и председателя на Съвета на директорите на телевизия „Европа” Емил Стоянов.
Снимка: БГНЕС

Президентът на Република България Росен Плевнелиев бе удостоен с Годишната награда за проевропейска политика за 2015 г. Наградата е учредена от телевизия „Европа” и се връчва за втори път. Първият й носител е кметът на София Йорданка Фандъкова. Тазгодишното отличие е бронзова статуетка „Отвличането на Европа”, дело на скулптора Румен Жеков. За мен е изключителна чест да получа годишната награда за проевропейска политика в навечерието точно на Деня на Европа 9 май, заяви на церемонията държавният глава. И допълни:

Гордея се, че съм проевропейски президент – категоричен бе той. – Точно това обещах на българските граждани от първия ден на моята кампания. Пред всички излязох и честно заявих: „За мен ЕС не е външна политика. Това е нашето семейство.” ЕС е уникален проект за мир, най-доброто, което прогресивното човечество създаде от руините на Втората световна война. ЕС е двигател на човешкото развитие, най-мощният двигател на демокрацията на нашия континент и по света. ЕС е изпълнената мечта за всички нас, но и съюзът, в който вярваме, за който работим и на който сме се посветили. Той има нужда от нашата доза доверие, от нашата подадена ръка. Днес си даваме сметка, че всичко, което ние сме постигнали, не е даденост. То може да бъде влошено. Но може и рязко да се подобри, ако вярваме в своите ценности и противостоим на разделението, пропагандата и манипулираната история с единствения двигател, с който разполагаме – интеграцията. Интеграцията, която свързва европейските страни и народи, която ни кара да мислим отвъд бариерите и границите, която е рецептата, за да противостоим на дестабилизацията. Европа работи. Европа променя всяка от нациите и държавите си. Тя ни научи, че не армията, а правилата са важни. ЕС даде шанс за невиждан напредък на континента ни, защото го постигаме заедно. Европа извървя дълъг път, но предстои още много. Пред нас има много предизвикателства. В моменти на трудности да изповядваме политика от днес за утре, на парче, ситуационно отиграване е лесно. Много е лесно да посочим Брюксел като удобния виновен за национални неудачи. Не разчитайте за това на мен. Аз съм този президент, който вярва, че ЕК е доверен партньор и няма да допусне краткосрочни политически интереси да ни отклонят от правия път на европейското развитие. Както каза Робер Шуман (един от бащите на идеята за обединена Европа), Европа ще бъде силата, в която ще се разбият всички препятствия. Силата на Европа идва от силата на 500 млн. европейци, които заедно със своята споделена съдба, с научените уроци от миналото и визията си за една проспериращ Европа, променят не само Стария континент, но и света за по добро. Българите са горд народ и още повече уверени в своето бъдеще, защото са част от това достойно семейство на демократични общества, които милеят, посветени са и ще постигнат обединена и мирна Европа.

Какво Ви мотивира да дадете наградата на президента Плевнелиев? За Радио България шефът на Борда на директорите-учредители на приза Емил Стоянов заяви:

Мотивира ме неговата изключителна праволинейност в защитата на европейската позиция и ценности у нас, както и неговата непоклатимост, въпреки различни и не малко атаки на неевропейски настроени хора. Той никога не се поколеба да изрази своята европейска принадлежност, както и да заяви ясната принадлежност на България към европейското семейство.

А какво е да си проевропейски политик в днешния много сложен за България и Европа ден? Ето коментарите за Радио България и на две знакови фигури в българския политически живот: вицепрезидента на ЕК и еврокомисар от България по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева, и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Това означава да мислиш за бъдещето на децата си, подчерта Кристалина Георгиева. – Светът наистина е по-тревожен, много по-конкурентен. И в този свят ние заедно  507 милиона европейци сме много по-силни. Отговорността на всеки един от нас е да гарантираме на нашите хора, на българите шанс за по-добър живот. А това означава да сме заедно в европейското си семейство.

За мен ориентацията на България, както и профилът, който трябва да има българският политик днес са много ясни, каза Йорданка Фандъкова. – Защото ние сме достойна част от европейското семейство и давайки своя принос заедно можем да отговорим на многото предизвикателства, пред които сме изправени. Аз се радвам, че имам добрия контакт с кметовете на големи европейски градове. Това ни дава шанс да решаваме проблеми далеч по-бързо. Вместо да преоткриваме колелото, директно да можем да го ползваме в много важни сфери като екология, транспорт, е-управление, където поради историческо стечение на обстоятелствата, бяхме закъснели. За мен Европа е това – шансът да бъдем и да работим заедно, не само да се радваме на празниците, какъвто е Денят на Европа, но и да посрещаме заедно предизвикателствата. А те в днешния свят не са никак малко и е важно да се чувстваме част от това цяло.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00