Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумение между САЩ и ЕС /ТПТИ/ – колкото икономика, толкова и политика

Снимка: архив

Умерен оптимизъм. Така накратко може да се обобщи позицията на Европейския съвет за външна политика по преговорите за подписване на Споразумението за трансатлантическо партньорство между САЩ и ЕС. Въпросната позиция бе изложена пред български политици и медии по време на обсъждане на доклада „Ново начало за ТПТИ”, представен от един от авторите – Йозеф Янинг, член на Европейския съвет за външна политика. 

Свободната търговия и безспорните икономически ползи

Целта на Споразумението за трансатлантическо партньорство, ако стане факт, е да се премахнат бариерите пред търговията и чуждите инвестиции между страните от ЕС и САЩ.

Ползите за българската икономика са основно във възможностите пред износа, за привличане на чужди инвестиции и създаване на работни места. Страната има положително търговско салдо със САЩ, сочат данните на НСИ. Изследване на Института за пазарна икономика /ИПИ/ конкретизира, че изнасяме стоки за САЩ за около 500 млн. долара годишно. Страната ни „изнася” и услуги за американски компании на стойност около 200 млн. долара. Това са така наречените колцентрове. На същата стойност от 200 млн. долара годишно е и участието на български фирми във „веригата на производство” на други европейски компании, най-често автомобилни, които в последствие изнасят продукцията си в САЩ. Очакванията са в тези сегменти ефектът от евентуалното подписване на ТПТИ да е най-голям. Според министъра на икономиката – Божидар Лукарски:

Споразумението за трансатлантическо партньорство е най-всеобхватния договор за свободна търговия до момента. Очакваме с подписването му да се постигнат следните конкретни резултати за България: премахване на митата, облекчаване и подобряване на достъпа до пазара в САЩ, премахване на нетарифните пречки пред търговията, сближаване между двата регулаторни режима и улесняване дейността на търговците.

Подобен беше моделът на присъединяването на България към Европейския митнически съюз. Днес по-голямата част от съгражданите ни отчитат благоприятния ефект от него, макар че част от социалистите остават все още скептични. 

Политическата страна

Опозицията, левите партии, които симпатизират на Русия, и някои граждански сдружения виждат в ТПТИ заплаха. У нас тези гласове не са много силни, в сравнение с други страни от ЕС като Германия и Франция. Основните критики на левите политици са, че споразумението ще позволи в Европа да се продават генномодифицирани храни, да се добива шистов газ, както и че ще доведе до отпадане на трудовото законодателство.

Зад подобни популистки послания обаче се крият политически страхове. Подписването на споразумението ще позволи създаване на много голям пазар, политическият ефект от който е не по-малко значим от икономическия.

Вероятно в сферата на енергетиката и отбраната чувствително ще намалее зависимостта на Европа от Русия. ТПТИ ще засили икономическата интеграция в ЕС, както и ролята на ЕС и САЩ в световната икономика и геополитика. Най-малкото, защото „Новият запад”, който ще се формира в резултат на Споразумението, ще налага търговските стандарти. А това по всяка вероятност ще отслаби позициите на други световни сили като Русия, Китай, Индия.

Големите въпроси извън икономиката

Основните проблеми пред освобождаването на търговията са различията в законовата рамка в ЕС и тази в САЩ. Голяма част от тези въпроси, вече са изключени от ТПТИ. Споразумението няма да обхваща следните индустрии: енергетика, химия, храни, услуги в обществения сектор, трудово-правни отношения. Това означава, че ако американска компания иска да отглежда ГМО в страна членка на ЕС, това няма да е позволено. А също и че американските работодатели ще трябва да спазват действащото трудово законодателство в страната, в която развиват дейност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над страната ще е топло с превалявания, по морето ще е слънчево

В неделя  от запад на изток през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Ще е облачно. След обяд на много места ще има крати дъждове, гръмотевични бури и градушки. Слънчево ще е в Югоизточна България и по морския бряг. Минималните..

публикувано на 20.07.24 в 16:24

Български атлети ще участват в Европейските игри за трансплантирани

Единайсет българи заминахаза Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Те ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика...

публикувано на 20.07.24 в 16:19
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59