Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е твърдо за квотен прием на бежанци в ЕС

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

ЕК предложи да бъде въведена квота от 20 хиляди места в ЕС за разселване на бежанци. До края на май комисията ще предложи механизъм за разселване на бежанци, чиито молби за престой са вече утвърдени, а до края на годината – система за разселване на бежанци при извънредни ситуации с масов приток на хора. Някои държави отхвърлят идеите на комисията категорично, а други – горещо ги подкрепят. България е във втората група от доста време насам и е със солидни аргументи.

Български депутати в Европарламента предложиха възприемането на квотен принцип за приемане на бежанци още през октомври м.г., като начин за поемане на реципрочна отговорност съобразно икономическото състояние, броя на населението и размера на територията на съответните държави.В началото на тази година зад идеята застана категорично и правителството на Бойко Борисов. Към онзи момент, още преди да е настъпил пролетният наплив на бежанци към границите на България, капацитетът на центровете за настаняване в страната вече беше запълнен на 61%, а няколко държави, сред които Германия, Австрия и Унгария възнамеряваха да йвърнат имигранти, тъй като била първата страна от ЕС, в която са регистрирани.

СегаЕК предлага две схеми за преразпределение на мигрантите – „преместване” и „презаселване”. По тези схеми за България са предвидени съответно квоти от 1,25 процента и 1,08. Важно за страната е не само количествено ограничаване на броя на бежанците, но и самият ангажимент за прием от страна на други държави, какъвто към момента някои изобщо не поемат. Предложението за разселване на бежанци съдържа и уточнението, че става въпрос за „очевидно нуждаещи се от международна закрила в Европа”. Това определение несъмнено ще улесни България да отказва прием в случаи, когато например някои не търсят убежище от съображения за оцеляване, а по икономически съображения.

Едновременно с квотния принцип за приемане на бежанци ЕК предлага и нова политика за законна миграция чрез осъвременяването на схемата „синя карта” /за икономическа имиграция на образовани кандидати за престой и работа в ЕС/. Това също е от потенциален интерес за България, изправена пред остър недостиг на квалифицирани кадри в дадени сфери.

По принцип идеите в ЕС за нова политика на убежище, миграция и интеграция са от висока стойност за страната ни, защото са, не на последно място, предпоставка за извеждането й от едно незавидно състояние, при което бидейки най-бедната държава в ЕС получава най-малка подкрепа за справяне с тези проблеми. Такива каквито ги предлага ЕК, идеите за нова политика на ЕС за прием на бежанци и миграция са съзвучни с идеите на София и несъмнено в хода на предстоящия европейски дебат тя ще продължи твърдо да ги отстоява.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00

40 градуса максимална температура

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София – около 36°. В планините ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа..

публикувано на 13.07.24 в 18:30