Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кариера с Кауза“ разширява твоя хоризонт“ – Елица Константинова за предстоящия форум

БНР Новини
Снимка: „Кариера с кауза“

„Кариера с Кауза” е първият у нас форум, посветен изцяло на професионалната реализация в гражданския сектор. На 16 май, в двора на Софийския университет ще се проведе третото издание на форума. Събитието започва в 10ч. и ще продължи до 17ч.

„Кариера с Кауза“ предлага над 40 позиции – платени стажове и работни места, А също – възможност за доброволен труд. Благотворителността и доброволчеството са сред приоритетите на форума. Идеята е хора, които желаят да се развиват професионално, да трупат опит, работейки като доброволци. Техните наставници (или ментори) също предават знанията си безплатно. Доброволци са и всички организатори, сред които е Елица Константинова.




Аз съм индолог, преподавам хинди в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – представя се тя. – В „Кариера с Кауза“ се включих спонтанно, благодарение на Емилия Зафираки – ръководител на проекта.  Екипът се състои от няколко души. Аз отговарям за връзката с медиите, останалите се занимават с логистика и осъществяване на контакти с участниците в нашия форум. Целта е той да се превърне в ежегодна платформа, в която неправителствени организации имат възможност да представят своята сфера на дейност. Защо избрах да бъда доброволец в „Кариера с кауза“? В определен  момент от живота си всеки човек осъзнава, че има нужда да прави неща, срещу които не получава материално възнаграждение. Може би заради необходимостта да се почувства по-добър, макар и само пред себе си.

Тази година участват 35 сдружения и фондации, които обхващат различни области – екология, човешки ресурси, благотворителност, образование, култура, туризъм. Възможностите, които те предлагат за платен или доброволчески стаж, вече са на нашия сайт и всеки може да се запознае с тях предварително. Сред нашите медийни партньори е Информационният портал за неправителствени организации. Друга организация с широк обхват на дейността е “Time Heroes” – сдружение, което подпомага всякакви доброволчески дейности – набиране на дрехи за бежанци и др. В последно време голяма популярност добива фондация „Заедно в час“. Ентусиастите, които работят там, помагат на децата от различни общности в малките населени места да получат добро образование и равностоен старт в живота. Тази дейност е с голямо бъдеще. Такива са и всички участници във форума. Основната ни цел е да покажем, че доброволчеството не е нещо, което ти отнема от времето. По-скоро то те прави по-организиран, дава ти криле и те учи да откриваш собствените си граници. Това, което е много важно – голяма част от хората завършващи средно образование, дори още в процеса на образованието си, не намират мотивация, не вярват, че могат да се справят сами. Доброволчеството би могло да запълни този вакуум – да се чувстваш полезен, да развиваш умения, които някой ден ще бъдат полезни в кариерното ти развитие. А би могъл и ежедневно да прилагаш наученото. Освен това влизаш в контакт с интересни хора, които имат интересна история, хора с бъдеще. Това разширява твоите хоризонти.

Сред множеството достойни каузи, тази година „Кариера с Кауза” избра да подкрепи българския отбор по езда на Special Olympics в Лос Анджелис‘2015. По време на третото издание на форума ще се срещнем с част от отбора, съставен от деца със специални нужди, и ще събираме средства за тяхната кауза.

И още за програмата на 16 май:

Официалното откриване е от 11ч. Сред поканените е певицата Миленита, която ще разкаже за своята връзка с доброволчеството. Виктория Юлиянова, главен редактор на Информационния портал за НПО в България и Мария Петкова, директор на фондация „Лале”, ще споделят своя опит от работата в гражданския сектор и какви качества развива тя.  Те ще бъдат представени от двамата водещи на събитието:  Любен Георгиев,  Председател на УС на Сдружение „РЕ-АКТ", и Теодора Ангелова,  част от екипа на "Кариера с Кауза”.

Организатор „Кариера с Кауза” и тази година е Сдружение „РЕ-АКТ", което работи за нуждите на българските младежи и децата в неравностойно положение. През 2015 г. събитието отново се осъществява с безвъзмездната помощ на 7 медийни партньори, както и със съдействието на партньорите на сдружението, сред които: НПО порталът, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Viva Catering, рекламна агенция Graffiti BBDO, Time Heroes, Betahaus, Издателство „Рива”, „Арабис” и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Турция ще продължи да подпомага България в борбата срещу пожарите

Турция ще продължи да оказва на българския народ необходимата подкрепа в отговор на бедствието с пожарите в страната. Това заяви Дирекцията по комуникациите на турското президентство в съобщение, цитирано от БТА. Дирекцията уведомява, че Турция, в..

публикувано на 18.07.24 в 11:59

Главното мюфтийство призова мюсюлманите да се молят за дъжд и да помагат в борбата срещу пожарите

Мюсюлманското изповедание в България призова своите служители, имамите и вярващите да се включат в гасенето на пожарите, които бушуват из страната и да подадат ръка на бедстващите. След Петъчния намаз в джамиите ще се състои и специална лекция (хутбе),..

публикувано на 18.07.24 в 11:17
Последиците от пожара в с. Воден

Турция изпрати на помощ 20 машини да гасят пожарите в Болярово и Сакар

Голяма част от пожара в с. Воден и край него е овладян, заяви вътрешният министър Калин Стоянов на брифинг. "През вчерашния ден ситуацията в населеното място беше изключително тежка. Допълнителни трудности създаваше и постоянно обръщащата се посока на..

публикувано на 18.07.24 в 09:34