Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се следващата седмица конституционните промени да бъдат внесени в НС

Снимка: БГНЕС

Инфарктните преговори в четвъртък, които се проведоха в парламента, между политическите сили от управляващото мнозинство с участието на вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и правосъдния министър Христо Иванов, произведоха обнадеждаваща новина. Следващата сряда ГЕРБ ще започне събирането на необходимите 60 подписа за внасяне на предложения за корекция в основния закон. Законопроектът с промените в Конституцията свързани със съдебната власт се очаква още същия ден да бъде внесен в деловодството на Народното събрание.

Предлага се мандатът на Висшия съдебен съвет да се намали от 5 на 4 години. Висшият съдебен съвет трябва да се раздели на две колегии – съдийска и прокурорска, което бе препоръка на Брюксел и Венецианската комисия от години. Oколо това са се обединили по време на консултациите ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт. Междувременно стана ясно, че между двете четения „реформаторите“ ще предложат с готвените промени да бъде въведена и възможност за освобождаване на главния прокурор в случай на системно нарушение на конституцията, законите и уронване на престижа на съдебната власт. Както се очакваше, главният прокурор Сотир Цацаров окачестви идеята като опит за „овладяване на прокуратурата“ и обясни, че Конституционният съд вече се е произнесъл дали парламентът може да сменя главния прокурор и председателите на върховните съдилища. От ПФ имат предложение министърът на правосъдието да председателства двете колегии и пленума на ВСС.

Позицията на АБВ, която подкрепя правителството, е различна. Те са за задължително свикване на Велико народно събрание, против са пленумът да не взима абсолютно всички решения, както и не искат разделяне на ВСС на две колегии.

Ако се наложи, вместо от АБВ, ГЕРБ може да предпочете подкрепа от Български демократичен център. БДЦ единствени от опозицията са били поканени на проведените срещи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11