Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дидие Талпен – между дипломацията и диригентството

БНР Новини
Снимка: Благородна Георгиева

На 28 май на сцената на Софийската опера ще се състои премиерата на „Ловци на бисери“ от Жорж Бизе. Постановката е режисирана от проф. Светозар Донев и ще бъде дирижирана от Дидие Талпен, френски дипломат и музикант. Силно привързан към оперения репертоар от своята родина, той дирижира в България „Роберт Дяволът” от Джакомо Майербер в Националната опера в София, „Граф Ори” от Джоакино Росини във Варненската опера, „Хубавата Елена” в Музикалния театър и др. В рамките на Летния фестивал в Пловдив участва в изпълнението на сценичната версия на „Ловци на бисери” от Жорж Бизе с участието на сопраното Ирина Жекова и няколко френски изпълнители.

Дидие Талпен е учил флейта, фагот, музикален анализ и камерна музика, както и дирижиране във френската Висша национална консерватория и към фондация „Йехуди Менухин”. Хваща палката на 18 години и дирижира първия си концерт в Париж. Той е признат специалист и в областта на музиката от 18-и и 19-и век. Ето какво още ни сподели Дидие Талпен за предстоящата премиера на „Ловци на бисери”:

Жорж Бизе е композирал около десетина опери. Разбира се, „Кармен” е една от най-репертоарните и обичани от публиката в света. Що се отнася до „Ловци на бисери”, това произведение е написано през 1863 г., когато той е едва на 25 години. Премиерата е в театър „Лирик” в Париж и след няколко спектакъла, творбата просто изчезва от репертоара на театъра… Но независимо от това, сюжетът привлича меломаните до ден днешен със силата на истинското приятелство, любовта, драматизма и нестихващите емоции между основните персонажи Надир, Зурга и Лейла… Бизе има един изключително фин почерк, мелодиката му е много характерна, но не бих казал, че е лесен за изпълнение. Напротив, той е едно предизвикателство за самите оркестранти, както и за диригента. Това е една великолепна опера! Сътруднича си и с диригента Валентин Спасов, удоволствие е да се работи с него, както и с оркестъра.

Тук е мястото да споменем, че „Ловци на бисери” е стара любов на проф. Светозар Донев. „В първата си постановка през 1980 г. бях пленен от екзотиката на сюжета и странните отношение между героите, които често дешифрирах като архаични. Днес имам различен поглед и нов прочит на операта” – сподели режисьорът. От трупата уточняват, че това е третата реализация на творбата в историята на Софийската опера.

Дидие Талпен е бивш съветник по културните въпроси към посолството на Франция в България и директор на Френския културен институт в София през периода 2010-2013 г. Ето какво сподели г-н Талпен за изложбата „Епопея на тракийските царе” в Лувъра:

Това е един изключително красив проект, който се конкретизира с тази невероятна изложба. Усетих тръпката още в самото начало, защото подготовката се извършваше няколко години. Радвам се, че имах възможност да бъда част от екипа, че колегите след мен осъществиха това невероятно културно събитие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Късносредновековно българско облекло и въоръжение показват в крепостта "Баба Вида"

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" - така се нарича новата постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя запознава посетителите с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие по българските земи - от..

публикувано на 04.07.24 в 08:10

Фолклорният състав "Родина" ще представя България на фестивал на ЕС в Отава

Българският фолклорен състав "Родина" с ръководител Райна Стаматова ще представя страната ни на ежегодния Културен фестивал на ЕС, който ще се проведе в парка "Лансдаун" в Отава на 13 юли 2024 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи...

публикувано на 03.07.24 в 20:15

Нана Джанелидзе представя на фестивал в Перник филма си за войната между Грузия и Абхазия

Грузинският сценарист и режисьор Нана Джанелидзе е специален гост на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE, който се провежда между 29 юни и 6 юли в Перник. На 3 юли тя ще представи новия си филм "Лиза, не спирай". Той е копродукция с..

публикувано на 03.07.24 в 08:10