Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение между българи и роми повдига стари проблеми

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Напрежението между българи и роми в община Гърмен, което ескалира в събота до масов бой, продължава и в понеделник. Жители на общината и техни близки от други райони на България връчиха на кмета искания за решаване на проблема. Протестиращите настояват да бъдат изгонени незаконно пребиваващите роми и тези, които без изискуемите по закон разрешения, са построили катуните си в селището. В противен случай те щели „да поемат нещата в свои ръце”.

Докато развоят на събитията поражда опасения от повтаряне на случая с пловдивското село Катуница, където конфликт между цигани и местното население доведе до саморазправи и палежи, кметът на Гърмен се оплаква, че ако се стигне до принудително разрушаване на незаконни постройки, общината няма възможност да настани обитателите им, както се изисква по закон, тъй като не разполага с общински жилища.

Правна и административна безизходица на фона на пореден симптоматичен проблем. Този път, на връх 24 май, Ден на славянската писменост икултурата, заради конфликта над 500 души от Гърмен и Марчево блокираха редица междуселищни пътищата. Протестиращи твърдят, че проблемите им не са с местните роми, а с опустошаващите всичко наоколо пришълци от други места на страната, които са настанени от предишния кмет въз основа на документ с невярно съдържание.

Ескалацията на общественото напрежение провокира политически реакции. Патриотичният фронт, който подкрепя правителството, предупреди, че ще преразгледа отношението си към управляващата коалиция, ако не бъдат взети спешни мерки срещу битовата престъпност. Един от лидерите му – Валери Симеонов, поиска да се създадат доброволни отряди за самозащита на населението, защото управляващите не предприемат абсолютно нищо за ограничаване на битовата престъпност. Според политици от десния Реформаторски блок, който е участник в управляващата коалиция, напрежението в общината се дължи на борба за надмощие между две крила на Движението за права и свободи, асоциирано с турското етническо малцинство в страната. От блока твърдят, че напрежението в община Гърмен расте заради битката за кметското място между настоящия кмет Минка Капитанова и бившия кмет Ахмед Башев, и двамата от ДПС. Пак според реформаторите, възникналият тип конфликт не е само в Гърмен, а е локално явление с политически предизборен привкус, характерно и за други части на страната.

Че скандалът, избухнал този път в община Гърмен, има аналогични прецеденти в страната, не подлежи на съмнение. Неоспорими изглеждат и тезите, че незаконното настаняване на роми и търпимостта към техни неприемливи поведения имат предизборна мотивация. Оспоримо остава обаче общественото очакване, че този път ще се вземат адекватните мерки, защото за жалост пред избори, а местни такива ще има през есента, ромите са третирани преди всичко и най-вече като избиратели, колкото и това да не благоприятства самите тях, тъй като ги прави политически заложници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Оранжев код за много горещо време е подаден за цялата страна

В петък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 20° и 24°, в София 20°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По..

публикувано на 11.07.24 в 19:05

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15