Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какъв аршин се мерят инвестициите

Нигерия – нефтът е по-силен от страха пред „Боко Харам”.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поредна анкета показвала, че България не успява да се справи с конкуренцията на световния пазар и да спечели интереса на инвеститорите. Страната ни се нареждала на 47-о място от 49 изследвани държави по атрактивност за правене на бизнес. Това показва анкета сред зрители на бизнес телевизията CNBC с интерес към инвестирането. Любопитното било, че преди България са и страни като Нигерия и Перу. Прекрасно! Анкетите и изобщо статистиките са нещо много хубаво от формалната гледна точка на удобството. В случая обаче е интересно CNBC да ни каже статистически, какви точно инвеститори са тези нейни зрители и с интерес за инвестиране в какво.

А сега за Нигерия и Перу.

Нигерия е богата на природни ресурси и е сред 10-те най-големи износители на нефт в света. След дълъг период на политическа нестабилност, днес Нигерия е една от най-големите икономики на Африка и е сред най-бързо развиващите се страни в света. Тя е регионална икономическа и военна сила, но все още широко разпространената корупция и откъслечното насилие в някои региони продължават да бъдат проблем за страната. Според данни на ООН rслямистите от терористичната групировка „Боко Харам” са избили над 7300 цивилни в Нигерия и в съседни страни от началото на 2014 г., включително 1000 души тази година. Около 1,5 милиона души са разселени от май 2013 г. в районите под контрола на „Боко Харам”, която иска да установи ислямска държава. Е, кой не би искал да инвестира в Нигерия! Ами да, нефтът е по-силен от страха пред „Боко Харам“.

Перу е страна с 1,3 милиона квадратни километра и 25,6 милиона население. Там се добиват над 40 вида полезни изкопаеми (сребро, цинк, мед, олово, желязна руда, калай, бисмут, волфрам, селен, злато), а извън менделеевата таблица – нефт, природен газ, най-ценни дървесни видове, каучук и, разбира се, гуано. Обаче поредица от военни режими и партизански войни през последните десетилетия са влошили социалното положение в страната. По данни на ООН 50% от перуанците живеят в мизерия. Икономическите проблеми водят до 7000% инфлация. Инак мегдан за инвестиции дал Господ. На кого му пука за перуанците?!

На кого му пука и за нас?! Само че България не се води страна от третия свят и е член на ЕС. А това, че инвестициите структурно не са баш предимно в добивната промишленост, където играят милиарди, а в сфери по-малко капиталоемки, не значи непременно катастрофално инвестиционно бъдеще. Знайно е освен това, че инвестициите се свиха глобално след финансовата криза от 2008 г.

За периода 2005-2014 г. инвестициите в България са на обща стойност  35 млрд. евро по данни на БНБ, а Българската агенция за инвестиции е сертифицирала общо 185 инвестиционни проекта на стойност 13 млрд. евро. Това са 37% от всички инвестиции в страната, като са разкрити 60 000 нови работни места. Много ли е това или малко? Ами CNBC да направи анкета и да каже! Ние нашите трески за дялане си ги знаем – правосъдна система, корупция, бюрокрация. Сега предстои да ги дяламе! А инвестиции е имало, има и ще има, ако някой толкоз се притеснява!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25