Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високи скорости и адреналин с „Дрифт клуб България”

БНР Новини
Снимка: dcb.bg

Напоследък в България набира сила интересът към нестандартните видове автомобилен спорт. Във връзка с увлечението има вече и специфични формирования. Едно от тях е „Дрифт Kлуб България”, съставен от група млади хора, силно запалени по автомобилния спорт във всичките му разновидности. Клубът е основан през 2009 година и вече седма година се занимава с организацията на автомобилни състезания от различен характер. Организацията е фокусирана върху атрактивни дисциплини в автомобилния спорт като „Tайм Aтак”, дрифт и картинг, които привличат много почитатели, заради зрелищата и високото ниво на адреналин, които носят.

Председател на „Дрифт Kлуб България“ е Искрен Иванов, който ни разказа повече за дейността на организацията и по-специално за състезанията в дисциплината „Тайм Атак”, в която българските състезатели се развиват все по-успешно. „Тайм Aтак” е автомобилно състезание на писта, при което пилотите се състезават срещу часовника, а не директно един срещу друг. Целта е постигане на най-добро време за една обиколка. В състезанието могат да участват серийни автомобили, без ограничения в марка или година на производство и с ограничени модификации по тях. Автомобилите се разделят на класове според обема на двигателя. 

СнимкаСпоред Искрен Иванов нивото на българските пилоти е високо, както стана ясно по време на завършилия в края на месец май трети кръг от „Тайм Aтак България“ на румънската писта „Мотор Парк“ край Букурещ. Родните участници показаха, че успешно мерят сили с колегите си от Румъния и Молдова, а българинът Владислав Димитров стана победител и записа второто най-добро време в историята на пистата. На 3 юли българските пилоти ще проверят възможностите си и на пистата в Серес, Гърция, и ще сравнят нивото си спрямо гръцките състезатели. Дрифт Клуб България има за цел през следващата година да превърне състезанията в тази дисциплина от календара си в европейски шампионат. Повече от Искрен Иванов:

„Тайм Атак” е нова дисциплина в автомобилния спорт, която добива все по-голяма популярност в Европа и по света. Смело може да кажем, че състезанието в Румъния влезе в историята на дисциплината, тъй като беше първото европейско състезание, в което участваха състезатели от три различни страни. Очакваме да подобрим този показател в Гърция, където освен български и гръцки пилоти ще участват румънски и молдовски състезатели. Така ще вдигнем още летвата и състезатели от четири държави ще се включат в надпреварата. Това е на път да превърне програмата от състезания в тази дисциплина в европейски шампионат. Официално имаме намерение да стартираме европейски шампионат през 2016 година, който ще се провежда в няколко различни страни в Европа.

СнимкаВъпреки големия ентусиазъм и успехи, българските любители на автомобилните спортове и високите скорости страдат както от липсата на спонсори, така и от липсата на подходящи съоръжения за тренировка. Модерни автомобилни писти в Румъния и Гърция дават несравнимо по-големи възможности за тренировка и развитие и българските състезатели се надяват, че скоро и в България ще бъде изградена достатъчно дълга писта за автомобилен спорт.

Според Искрен Иванов наличието на повече възможности за тренировка и писти, до които любителите на автомобилните спортове имат ежедневен достъп, ще помогне и за намаляване на случаите на хулиганско и опасно шофиране по българските пътища.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кимия Ализаде

Иранката Кимия Ализаде донесе на България европейска титла в таекуондото

Родената в Иран звезда на олимпийското таекуондо Кимия Ализаде донесе европейска титла на България в първото си състезание под български флаг. Наскоро натурализираната иранка завоюва злато в категория до 62 кг на шампионата на Стария континент в..

публикувано на 13.05.24 в 16:07
Рамазанов (синьо трико) срещу Гамкрелидзе (червено)

Магомед Рамазанов спечели пета олимпийска квота за българската борба

Магомед Рамазанов стана петия български състезател по борба, който извоюва квота за олимпийските игри в Париж. В Истанбул той спечели квалификационния си мач на 86 кг свободен стил срещу световния вицешампион Владимери Гамкрелидзе от Грузия в..

публикувано на 12.05.24 в 09:55
Гергана Топалова

Топалова и Нестеров ще играят за титлата на тенис турнири в Швеция и Румъния

Двама българи се класираха за финалите на тенис турнири. Гергана Топалова ще играе за титлата в турнира на клей в Бостад, Швеция, с награден фонд 25 хил. долара. На полуфиналите поставената под номер 2 българка победи Ирина Фетакау от Румъния с..

публикувано на 11.05.24 в 16:01