Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високи скорости и адреналин с „Дрифт клуб България”

БНР Новини
Снимка: dcb.bg

Напоследък в България набира сила интересът към нестандартните видове автомобилен спорт. Във връзка с увлечението има вече и специфични формирования. Едно от тях е „Дрифт Kлуб България”, съставен от група млади хора, силно запалени по автомобилния спорт във всичките му разновидности. Клубът е основан през 2009 година и вече седма година се занимава с организацията на автомобилни състезания от различен характер. Организацията е фокусирана върху атрактивни дисциплини в автомобилния спорт като „Tайм Aтак”, дрифт и картинг, които привличат много почитатели, заради зрелищата и високото ниво на адреналин, които носят.

Председател на „Дрифт Kлуб България“ е Искрен Иванов, който ни разказа повече за дейността на организацията и по-специално за състезанията в дисциплината „Тайм Атак”, в която българските състезатели се развиват все по-успешно. „Тайм Aтак” е автомобилно състезание на писта, при което пилотите се състезават срещу часовника, а не директно един срещу друг. Целта е постигане на най-добро време за една обиколка. В състезанието могат да участват серийни автомобили, без ограничения в марка или година на производство и с ограничени модификации по тях. Автомобилите се разделят на класове според обема на двигателя. 

СнимкаСпоред Искрен Иванов нивото на българските пилоти е високо, както стана ясно по време на завършилия в края на месец май трети кръг от „Тайм Aтак България“ на румънската писта „Мотор Парк“ край Букурещ. Родните участници показаха, че успешно мерят сили с колегите си от Румъния и Молдова, а българинът Владислав Димитров стана победител и записа второто най-добро време в историята на пистата. На 3 юли българските пилоти ще проверят възможностите си и на пистата в Серес, Гърция, и ще сравнят нивото си спрямо гръцките състезатели. Дрифт Клуб България има за цел през следващата година да превърне състезанията в тази дисциплина от календара си в европейски шампионат. Повече от Искрен Иванов:

„Тайм Атак” е нова дисциплина в автомобилния спорт, която добива все по-голяма популярност в Европа и по света. Смело може да кажем, че състезанието в Румъния влезе в историята на дисциплината, тъй като беше първото европейско състезание, в което участваха състезатели от три различни страни. Очакваме да подобрим този показател в Гърция, където освен български и гръцки пилоти ще участват румънски и молдовски състезатели. Така ще вдигнем още летвата и състезатели от четири държави ще се включат в надпреварата. Това е на път да превърне програмата от състезания в тази дисциплина в европейски шампионат. Официално имаме намерение да стартираме европейски шампионат през 2016 година, който ще се провежда в няколко различни страни в Европа.

СнимкаВъпреки големия ентусиазъм и успехи, българските любители на автомобилните спортове и високите скорости страдат както от липсата на спонсори, така и от липсата на подходящи съоръжения за тренировка. Модерни автомобилни писти в Румъния и Гърция дават несравнимо по-големи възможности за тренировка и развитие и българските състезатели се надяват, че скоро и в България ще бъде изградена достатъчно дълга писта за автомобилен спорт.

Според Искрен Иванов наличието на повече възможности за тренировка и писти, до които любителите на автомобилните спортове имат ежедневен достъп, ще помогне и за намаляване на случаите на хулиганско и опасно шофиране по българските пътища.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30