Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Там, където операта суингира, липите ухаят, а джаз музикантите се чувстват като у дома си…

Снимка: jazzforumsz.com

Днес започва четвъртото издание на „Джаз форум Стара Загора“.  Сцената отново е в античния форум „Августа Траяна“. Четири поредни години там се събира елитът на българските джаз музиканти.

Фестивалът е създаден по идея на известния български тромпетист Венцислав Благоев, негов артистичен директор, който разказва за акцентите в афиша на събитието.


Той съдържа много от „суингиращите опери“. Разбира се, „Порги и Бес“ – най-известната сред тях, в изпълнение на Биг бенда на БНР и тромпетистите Михаил Йосифов, Росен Захариев. Интересна програма, включваща различни арии, изпълнява Милица Гладнишка, заедно с Михаил Йосифов секстет. Милица, която е джаз певица и актриса, неслучайно се захваща с тази тежка задача. Тя дълги години е учила класическо пеене и пиано, затова може да си позволи да изпълнява сложните аранжименти на лидера на формацията. „Джаз БъдеЩе“ се нарича една студентска група, специално създадена за форума. В нея свирят възпитаници на Нов български университет, Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ и Консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано, Италия. Своя нов албум представя Живко Петров в третия ден на фестивала. Незаменимо е присъствието на Военния биг бенд от Стара Загора и момчетата на капитан Цветомир Василев. Те не само свирят в програмата, но са част от организацията. Цяла година буквално „горят“ с идеята за фестивала. Без тяхната прекрасна енергия нямаше да успеем. Представяме и Лили Илиева – новото явление на българската вокална сцена, заедно с музиканти от т.нар. „холандска школа“. Инструменталистите, които са заедно с нея, са завършили консерваторията в Грьонинген. Групата изпълнява произведения на големите вокалисти в джаза, пиеси на Кол Портър и др.

Джери Бергонци Голямото име в афиша на фестивала тази година е Джери Бергонци. Спомням си как с пианиста Пламен Карадонев някога свирихме дуети в Дома на децата в Стара Загора. Дори не сме си представяли, че след време ще направим проекта „Лайв зара джаз“ през април 2010 г. Не сме и мечтали, че няколко години след това тук ще дойде този голям музикант. Джери Бергонци ще бъде на сцената на 12 юни. Той е един от петимата най-известни съвременни саксофонисти. Неговите учебници са
  най-търсените помагала и са най-високото ниво по джазова импровизация. Ден след концерта си той ще направи безплатен майсторски клас в Стара Загора. След това – за студентите в НМУ в София. Това е жест от Община Стара Загора, организатор на фестивала, към всички, които искат се докоснат до висините на импровизаторското му изкуство.

Нека поясним, че американският джаз музикант Джери Бергонци ще бъде на сцената заедно с пианиста Пламен Карадонев и певицата Елена Колева, които от години живеят в Бостън, както и известният български барабанист Христо Йоцов. В програмата са още и певците от ансамбъл „Спектрум“. За няколко песни към тях ще се присъединят две от солистките на старозагорската акапелна формация „Траяна“, която тази година отбелязва 30 години от създаването си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Приятели"

Преди повече от 40 години една песен се превърна в символ на приятелството. Но и днес тя звучи свежо и носи топлината на споделените положителни емоции - смях, радост, щастие... "Приятели" е един от първите хитове на вокалната формация Тоника СВ –..

публикувано на 15.07.24 в 10:15

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15
Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15