Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът готви нови мерки срещу тероризма

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Мотивирано от най-новите предизвикателства на тероризма, както и от настойчивите международни призиви за безкомпромисна борба с него, българското правителство направи тази седмица нови стъпки към затягане на мерките срещу явлението чрез предложения за промени в закона за личните документи.

Забраните за пътуване на български граждани зад граница ще стават вече със заповед на шефа на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), а не както досега от министъра на вътрешните работи. Прехвърлянето на тази отговорност от министъра към шефа на агенцията, предполага, че мярката може да бъде предприемана само при доказана от специалните служби заплаха за националната сигурност без необходимост от политическа санкция. При това, според проекта, изключително при наличие на данни, че извън страната санкционираните биха участвали в терористичен акт или обучение на терористи. Досега националното законодателство предвиждаше предимно санкции за терористични прояви и свързани с тях дейности на територията на страната, като например създаване, ръководене и участие в терористични групи; приготовления на терористични актове, подбуждане към извършване на такива и финансиране на тероризъм. С новите мерки кабинетът фактически вече цели и ограничаване на възможностите за износ на тероризъм, а това засилва ангажимента на страната с глобалната борба срещу явлението.

При подозрения за тероризъм ДАНС ще може да забранява също издаването на визи и удължаването на престоя на чужденци в страната, като за съответните причини ще уведомява Шенгенската информационна система. Някой би казал, че предвижданите нови мерки срещу тероризма са твърде сурови и ограничаващи свободата на движение, но те напълно съответстват на призивите и препоръките на ООН в тази сфера. Мерките биха могли да са и по-сурови, ако например се изпълнеше едно неотдавнашно предложение на ДАНС за законодателно инкриминиране на самото изповядване на радикален ислям. Материята обаче е твърде чувствителна и деликатна, за да бъде решена с един замах, а правителството е наясно с това.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00