Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български вина „гостуват“ в Световната винарска организация

Снимка: архив

Дегустация на български вина в Световната винарска организация, Париж, ще се проведе на 22 юни. Събитието е насочено към ценители и представители на бизнеса от Франция, Испания и Португалия. Франция е известна като страната, в която вината са на особена почит, но около 58 процента от пазара й е зает от вносни продукти, казва директорът на  Изпълнителната агенция по виното и лозата Красимир Коев и допълва:

Надявам се в люлката на винопроизводството да пробием с много по-големи количества българско вино, което освен с качество се отличава и със сравнително ниска цена. Дегустацията ще отвори възможност за допълнително договаряне, презентиране, предоставяне на мостри и сключване на договори между българските производители и френските търговци. Искам да подчертая, че ще присъстват всички големи търговски вериги, както и ресторантьори и хотелиери. Те ще оценят българските вина от гледна точка на пазарния им потенциал.

Към днешна дата, България изнася годишно между 3 и 4 млн. литра вино за френския пазар. Освен търсене от страна на търговци и дистрибутори, Красимир Коев очаква и интерес от страна на производители. У нас има вече три френски компании и една френско-немска, които присъстват трайно с лозови масиви и производствени мощности, като продукцията им се изнася за европейския пазар, коментира той. Коев очаква засилване на интереса на чуждите инвеститори към сектора у нас:

Съчетанието на климат, лозови насаждения, сравнително евтината работна ръка и ниските данъци, привличат чуждестранен интерес към България. Европейските субсидии до 75 процента за създаване на лозови насаждения, също са много атрактивни, защото във Франция стимулите в сектора са около 50 процента. Отделно, по ОП „Развитие на селските райони“ се предоставят субсидии за изграждане на винарски предприятия. Това ще позволи обновяване на съществуващите и построяване на нови винарски изби. В момента в процес на доизграждане са 21 нови изби.

Идеята е до 2018-а да бъде привлечен капитал с цел обновяване на старите и създаване на нови лозови насаждения на територията на България. Преди години белите сортове са засаждани предимно в Северна България, а червените – в Южна, но ограничението е отпаднало с цел обновяване и подобряване на конкурентоспособността в сектора.

България е притегателна дестинация във винопроизводството, уточнява още Коев, а чуждите капитали в сектора са не само от ЕС. У нас до месеци предстои навлизане на китайски инвеститор, с мащабна инвестиционна програма, която включва дейности като износ и придобиване на лозови масиви и терени в района на Пазарджик и Пловдив чрез смесено българо-китайско дружество. В плановете на компанията влиза и закупуване на винарско предприятие. Това не е първата китайска инвестиция в сектора. От миналата година друг китайски инвеститор управлява около 4000 дка лозя в района на гр. Лом.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Запрянов

Министър Атанас Запрянов е готов да продължи работата си в новия служебен кабинет

Военният министър Атанас Запрянов потвърди пред журналисти, че ще приеме да остане на поста, ако му бъде предложено, и в следващия служебен кабинет. “ Основен дългосрочен приоритет в следващия служебен мандат ще бъде личният състав – ще разработим..

публикувано на 24.08.24 в 15:09
Илияна Йотова

Президентът няма да назначи служебен кабинет с вътрешен министър Калин Стоянов

Димитър Главчев има втора възможност да представи кабинет, който да направи честни и прозрачни избори и да имаме ново правителство след няколко месеца , заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в честванията на Шипка по..

публикувано на 24.08.24 в 13:17
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00