Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След дълги години обещания МИР „Чужбина“ може и да стане факт

Димитър Иванов
Снимка: личен архив

Премиерът Бойко Борисов, начело на водена от него делегация, е на работно посещение в Швейцария. Програмата на визитата му днес включва среща с федералния президент и министър на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга и участие в бизнесфорум с представители на 115 големи фирми в Цюрих.

Това заяви в интервю за Радио България Димитър Иванов – координатор за Швейцария на Временните обществени съвети на българите в чужбина. Той е връчил на премиера писмено предложение с най-актуалните въпроси и нужди на българските граждани по света, идентифицирани от Временните обществени съвети, които са:


1.  Прилагане и доразработване на Стратегията за българските граждани и историческите български общности по света. Бихме искали да подчертаем, че автори на най-важните части на тази Стратегия са български граждани от чужбина.

2.  Организиране и провеждане по света на избори, по възможност заедно с провеждането на местните избори и референдума през есента на 2015 година, за:

- Обществени съвети към българските дипломатически и консулски представителства по света;

- Национален съвет на българските граждани по света.

3.  Създаване на Обществен съвет към Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание и активно дистанционно включване на българските граждани по света в неговата работа.

4.  Създаването на МИР „Чужбина“ за постигане на директно представителство на българските граждани по света в българския парламент.

По повод настояването за МИР „Чужбина“, премиерът Бойко Борисов е обещал на Димитър Иванов среща с парламентарната група на ГЕРБ.

Ще има ли в крайна сметка МИР „Чужбина“? Отговора чуйте в интервюто с Димитър Иванов в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38