Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Цветелина Романтика“ – символ и кауза

БНР Новини
Снимка: БТА

За първи път от 4 години насам ужасяващата статистика показва рязко увеличение броя на загиналите по пътищата на България, при това повечето са на възраст между 16 и 30 години. През миналата година при 7003 тежки катастрофи са загинали 655 човека, докато през 2013г. техният брой е 510, през 2012г. те са 599. Ранените са хиляди. Студентите Влади, Ники и Цвети са сред тези жертви… Чудовищната катастрофа бе предизвикана от 30-годишен, без книжка, без основно образование, с 90 висящи дела, с 12 присъди.

Влади и Ники загиват на място, Иван е ранен, но за щастие оцелява, а Цвети, 82 дни се бори за живота си в реанимацията на плевенската болница. Здравното заведение обслужва 1 400 000 хил. души – централна и северна България, както и трафика между Румъния, София и Гърция.

Преди година приятелите на загиналите деца организират във Фейсбук кампания за събиране на средства… Валя Таслакова, майка на Цвети, намери сили да ни разкаже за инициативата:

Хората започнаха да превеждат пари и за два месеца се събраха над 130 хиляди лева, дарения от хора, деца, организации, наши средства… И така ние преоборудвахме отделението по реанимация. Леглата с които разполагаха не бяха адаптирани за рентгенови снимки, закупихме такива каквито има само в Пирогов, след ремонта който държавата направи. Бяха закупени монитори за следене на жизнените функции и други специфични апаратури. Лекарите ни увериха, че смъртността от 4 на 10 човека, сега е спаднала на 2 на 10. благодарение на апаратурата, с която работят. Но всичко това стана възможно благодарение на хората, съпричастни към случилото се. Това беше битка с последствията.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, Валя Таслакова,  Галя Горанова  и кметът на Плевен Димитър Стойков  по време на церемонията по кръщаването на  розата.Майката на Влади, Галя Горанова, както и Валя Таслакова, са юристи.  С помощта на колегите си от Окръжен съд – Плевен изготвят законодателни промени в Наказателния кодекс в текстовете за транспортните произшествия. За съжаление оставката на кабинета Орешарски отложи приемането на законопроекта, който сега  е внесен наново. Предстои неговото гласуване… Двете майки инициират  сдружение „Справедливост“, с което  да помагат на  пострадали младежи при ПТП.  Ето откъде идват част от средствата…

Занимавам се с отглеждане на рози и реших да напиша писмо на един от световните производители на рози с 200 годишна история, фирмата Meilland – продължава Валя Таслакова. – Разказах им за катастрофата, за любовта между Цвети и Влади…След месец получих отговор, че роза ще бъде кръстена на Цветелина. Тя е храстова, чаен хибрид, специално пригодена за нашия климат, кичеста, с малиново-червени съцветия с над 85 листчета. Досега са продадени хиляди стръкове, имаме право по договор да я разпространяваме 5 години и 1 евро от цената й се връща за благотворителност и помощ за пострадали в ПТП.

На 13 юни в гр. Плевен се състоя церемония по официалното кръщаване на розата. За първи път световен производител кръщава сорт на млада българка, за съжаление посмъртно. Присъстваха Председателя на Народното събрание, кмета на града, и хора дошли от цялата страна, съпричастни към тази трагедия. Там беше и Ги Девиар, генерален директор на фирмата Meilland – Франция.

Господин и госпожа ДевиарДойдохме в България, защото една от нашите рози беше избрана да бъде кръстена Cvetelina ROMANTICA, в памет на тези млади хора, трагично загинали при  автомобилна катастрофа – пояснява той. – За нас беше чест да дадем име на този сорт роза, дано с този жест да успеем поне малко да намалим мъката на родителите. Нека тази роза да бъде един символ за борба срещу пътните произшествия. Нашата страст е да създаваме все по-интересни и красиви сортове рози и сме горди, че наша роза ще послужи за благородна кауза. А това ни мотивира да работим все по-усърдно.

На 15 юни Окръжен съд – Ловеч произнесе присъда срещу Хюриет Сюлейманов. Тя е за наказание с максимален срок по повдигнатото обвинение – 15 години. Но той отдавна е напуснал България…

Снимки: БГНЕС и Благородна Георгиева

Още от категорията

Слънце и облаци в понеделник

През нощта северозападният вятър ще отслабне, а в по-голямата част от страната ще е предимно ясно. По-значителна облачност ще има в Североизточна България,  а до полунощ и в крайните югозападни райони и на места там все още ще има превалявания. В..

публикувано на 22.05.22 в 18:10
Снимка: Facebook / @DetskaZheleznitsaKardzhali

На 60 години детското влакче в Кърджали остава любима атракция в града

Eдна от емблемите на град Кърджали – детската железница в парк “Простор”, отново ще потегли по своя маршрут след две години прекъсване. През 2020 -а, заради пандемията, влакчето беше прибрано заради съображения за сигурност.  От..

публикувано на 22.05.22 в 11:10
Кирил Петков

Българска правителствена делегация ще посети Рим и Ватикана

Българска правителствена делегация, водена от премиера Кирил Петков, заминава на двудневно посещение в Рим. В понеделник българските представители ще бъдат приети от главата на Римокатолическата църква папа Франциск . В навечерието на 24 май те ще..

публикувано на 22.05.22 в 09:38