Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Португалия недоволни от икономическия си обмен

БНР Новини
По време на срещата си в София президентите Анибал Каваку Силва и Росен Плевнелиев очертаха насоките на бъдещото засилване на сътрудничеството не само в икономическата, но и в политическата сфера.
Снимка: БТА

Президентът на Португалия Анибал Каваку Силва направи посещение в България, което е продължение на един двустранен политически обмен, определян и от София, и от Лисабон, като отличен. Каваку Силва е третият португалски президент посетил България в последните години, а същевременно Португалия също бе посетена от трима български президенти. Редовен обмен осъществяват също правителствата и парламентите, но въпреки това и двете страни отчитат, че отношенията в икономическата сфера са далеч от реалния си потенциал.

И с пълно основание – стокообменът между България и Португалия през 2014 г. бе едва 158.1 млн. евро, не само скромен, но и с 18.8% по-нисък в сравнение с предходната година. По данни на БНБ, за периода 1996–2014 г. привлечените инвестиции от Португалия в България са в размер на 26 млн. евро. Поради тези обстоятелства президентите се договориха в София, че увеличаването на икономическия обмен трябва да бъде поставен във фокуса на двустранното сътрудничество оттук нататък. При това в сфери с висока добавена стойност като иновациите, научните изследвания, въвеждането на електронни услуги, увеличаването на инвестициите в образованието и практическата подготовка на младите хора в съответствие с нуждите на бизнеса.

С разбирането, че реализацията на новата насоченост на икономическите отношения се нуждае от институционална подкрепа и насърчаване на контактите на компаниите от двете страни, в програмата на визитата на Каваку Силва бяха включени учредяване на Смесена българо-португалска търговска камара, както и подписване на и меморандум между българските Агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Агенция за инвестиции и Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия.

Взаимни интереси България и Португалия имат не само в двустранен план, но и в рамките на ЕС. Президентът Плевнелиев увери госта си, че за България интерес представлява опитът на Португалия в усвояването на европейските структурни фондове. С основание българският държавен глава припомни, че в годините след своето присъединяване към ЕС Португалия беше наричана „добрият ученик на Европа“ и успя чрез усвояването на структурните фондове да осъществи мащабна политика за модернизация  и изграждане на модерна транспортна инфраструктура. От първостепенна важност и за България, и за Португалия, са също изграждането на единен Енергиен съюз, както и на връзки между националните системи за електричество и газ. Съвпадението на интереси в рамките на ЕС е сериозна предпоставка за развиване на сътрудничеството в многостранен план, особено по време на предстоящото българско ротационно председателство на ЕС през 2018 г. До поемането на председателството България си поставя за цел да се присъедини към Шенгенското пространство, към Единния банков надзорен механизъм и към Европейския енергиен съюз, за което от състоялите се в София разговори се подразбра, че също очаква португалска подкрепа. Така, визитата на президента Каваку Силва в София по същество очерта засилване на сътрудничеството не само в икономическата, но и в политическата сфера.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълтият код за опасни горещини остава в сила за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места в Източна България и планините ще превали. Минималните температури ще са между 17° и 21°, в София 18°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°...

публикувано на 09.07.24 в 19:25

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11