Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири правила за успешен бизнес в България

БНР Новини
Вицепремиерът Меглена Кунева и и постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън
Снимка: БГНЕС

В България има проблем с върховенството на закона, което оказва отрицателно въздействие върху икономиката на страната. Това заяви вицепремиерът по европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева по време на Седмия икономически форум за Югоизточна Европа, който се провежда в София.

В изследване на „Отворено общество” 2/3 от анкетираните смятат, че законът не се прилага еднакво към всички. Също 2/3 от тях считат, че законите са несправедливи. Ефективността на законодателния процес може да се подобри чрез новите за България, но не и за други страни от ЕС, граждански инициативи за законодателство.

Все повече се приближаваме до техническите възможности на демокрацията – коментира Меглена Кунева.В рамките на едно поколение, освен печатното слово, вече разполагаме с интернет и социални мрежи. Това няма как да не се отрази и на законодателния процес. Опитваме се да компенсираме изоставането чрез „оценка на въздействието”, публични обсъждания и референдуми, които може пряко да повлияят на законодателството.

Недоверието в законодателството намалява притока на български и чужди капитали в икономиката, счита представителят на Световната банка у нас Тони Томпсън, който участва в икономическия форум. Според него, за да изгради успешен бизнес у нас, една нова българска или чужда компания трябва да спазва четири правила:

Първият ми съвет към фирмите е да стоят максимално далече от изпълнителната власт. Това означава да не се инвестира в сектори, в които се намесва правителството като регулатор или като клиент. Защото за съжаление опитът сочи, че на него не може да се разчита.

На второ място, препоръчвам да се избягва подписването на договори с когото и да било. Ако се съдите по договор в България, рискът да изгубите делото е много голям.

На трето място – трябва да се преодолее липсата на квалифицирана работна ръка. Ако искате да успеете, трябва да имате стратегия как ще привлечете специалисти с нужните умения. Вариант е партньорство с висши учебни заведения.

И на четвърто място, не влизайте в отношения със силните на деня. Те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса.

Тони Томпсън счита, че за подобряване на условията за бизнес в България е необходимо също да се повиши договорната дисциплина, да се реформира образованието и публичната администрация.

Друг проблем според експерта е, че в момента около 20% от завършилите висше образование българи напускат страната, което е свързано с възможностите да намерят по-добре платена работа в чужбина, както и по-качествена социална система.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05