Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Гърция носят отговорност за сигурността и стабилността в региона

БНР Новини
Снимка: БТА

Като страни-членки на ЕС и НАТО, България и Гърция носят отговорност за сигурността и стабилността в региона. Провеждаме последователна политика в подкрепа на европейска и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани, при изпълнение на съответните критерии, включително поддържането на добросъседски отношения. Това заяви външният министър Даниел Митов на съвместна пресконференция с гръцкия си колега Никос Кодзияс, който беше на работно посещение у нас.

Страните от региона са изправени пред общи предизвикателства и трябва да решават проблемите на принципа на солидарността, допълни министър Митов, а от своя страна министър Кодзиас подчерта, че на Балканите трябва да се приложат две основни правила: върховенството на закона и културата на компромиса.

Относно интеграцията на страните от Западните Балкани, министър Кодзиас припомни ролята на Гърция за разширяването на ЕС през 90-те години, когато самият той е водил преговорите със Скандинавските страни и Австрия. Двамата министри подчертаха, че народите на България и Гърция имат опита, волята и способностите да участват заедно в изграждането на европейското бъдеще.

Като основен въпрос, обсъждан на срещата, се открои изграждането на вертикалния газов коридор между Румъния, България и Гърция. По темата министър Митов отбеляза:

За българската страна идеята за реализиране на Вертикалния Газов Коридор съдържа най-сериозен потенциал за енергийната сигурност на ЮИЕ и за целия ЕС. Енергийната диверсификация и енергийния европейски съюз започват от интерконективността между България и Гърция.

За спешността на вертикалния газов коридор се застъпи и министърът на външните работи на Гърция:

Вертикалният газов коридор трябва да се реализира възможно най-бързо и ефективно тъй като всички инфраструктурни проекти, в нашите страни и като цяло на Балканите, представляват своеобразен индекс за стабилност на региона, каза той и поясни, че като казва двустранни инфраструктурни проекти има предвид новите гранични пунктове, наблюдаването на водите, подпомагането на туризма, на търговията и инвестициите.

В този контекст министър Митов отбеляза, че стокообменът между България и Гърция възлиза на над 3 млрд. евро, а южната ни съседка е на едно от първите места по инвестиции и участия в българския банков сектор. На тази база България е заинтересована от взаимно приемливо решение, което да изведе Гърция отново на пътя на развитието и просперитета.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

40 градуса максимална температура

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София – около 36°. В планините ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа..

публикувано на 13.07.24 в 18:30

Пожарите не застрашават населени места

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната, каза за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. “ Имаме големи пожари като фронт и като площи в района на..

публикувано на 13.07.24 в 11:45

Откритата статуя в Хераклея Синтика вече е в петричкия музей

Голямата мраморна статуя, открита неотдавна в античния град Хераклея Синтика, беше преместена в Историческия музей в Петрич. Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни..

публикувано на 13.07.24 в 09:42