Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската подкрепа за Грузия – неизменна въпреки смените във властта

БНР Новини
Президентът Росен Плевнелиев и грузинският му колега Гиорги Маргвелашвили
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев направи тази седмица посещение в Грузия – първо на български държавен глава в Грузия от 15 години насам. Разменените послания по време на визитата показаха, че подкрепата на България за европейската и евроатлантическата интеграция на кавказката страна не се е променила, независимо от смените на властта в София.

На срещата си с грузинския президент Гиорги МаргвелашвилиРосен Плевнелиев потвърди категорично, че България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия. И прецизира, че „България не признава т.нар. „договори“ между Руската федерация и Абхазия и Южна Осетия, които подкопават международните усилия за стабилизиране на ситуацията в региона“. Относно въпросните договори, в началото на тази година външното министерство заяви, че те нарушават суверенитета и териториалната цялостност на Грузия и напомни, че България не е признала новите квазидържавни образувания, нито резултатите от проведените там избори. По същество, с различни нюанси и степени на категоричност, София заявява подкрепа за суверенитета на Грузия от 2008 г. насам. Не само в двустранен план, и в рамките на така наречената Нова група приятели на Грузия, създадена още преди събитията, довели до въоръжения конфликт между Русия и Грузия. Когато Москва прекрати военната операция в Грузия, тогавашният премиер Сергей Станишев приветства тази стъпка и предложи решаване на конфликта да стане чрез политически диалог с посредничество на ЕС, на който евентуално София да бъде домакин.

Тази седмица в Тбилиси президентът Плевнелиев изрази и подкрепа не само за евроатлантическата, но и за европейската интеграция на страната. Такава подкрепа София заявяваше категорично и по време на управлението на правителството на Пламен Орешарски, създадено с мандат на БСП. През 2014 г. на заседание на комисията НАТО-Грузия външният министър на това правителство Кристиан Вигенин приветства ангажимента на грузинското правителство за интеграция в НАТО, подобно послание отправи и при свое посещение в Грузия, а месеци по-късно приветства и парафирането на Споразумението за асоцииране на Грузия с ЕС.

Свидетелство, че няма промяна в българската подкрепа за Грузия въпреки смените на властта в София, е и оценката на президента Гиорги Маргвелашвили, дадена в края на визитата на президента Плевнелиев, че тази подкрепа е „стабилна и систематична”. Затова както София, така и Тбилиси очакват визитата не да донесе някаква промяна, а по-нататъшно развитие и укрепване на двустранните политически и икономически отношения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30