Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Еньовден с клуб “Хоро” при читалище “Орфееви гори”-Смолян

БНР Новини
Снимка: личен архив
На 24 юни се почита Св. Йоан Кръстител, който предсказва раждането на Спасителя – Иисус Христос. В народния календар този празник се нарича Еньовден и заема важно място наред с Коледния и Великденския цикъл, но има доста по-стари, езически корени.На Еньовден слънцето за последно “лудува”, а след това денят започва да намалява и казваме: „Св. Еньо започва да си кърпи кожуха и се стяга за зима".


В полунощ срещу празника небето се отваря – стават чудеса. Сънищата са пророчески. Народът ни е вярвал, че слънцето въздейства на цветята и тревите, придава им целебна сила и омаен аромат, а водата придобива животворяща мощ. Затова на Еньовден при изгрев слънце се берат билки, с които се лекуват всички болести. Билките са 77 и “половина” – от толкова се приготвя и еньовденския венец, през който се преминава за здраве, или еньовската китка, по която на сутринта се гадае. “Половинката” е за една специална болест без име, която само отбрани лечители знаят. Точно преди изгревa цъфти и приказното цвете разковниче. То притежава силата да отваря всичко заключено и да лекува неизлечими болести. Докато с билките, набрани на Гергьовден, се церят животни, с еньовските се лекуват хора. С тях може да се гонят и зли духове. Прави се и бяла магия за любов и здраве. Чуйте как отбелязват Еньовден девойките от клуб “Хоро” при читалище “Орфееви гори” в Смолян.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30