Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществената търпимост към чуждо военно присъствие е отново на изпитание

Снимка: БГНЕС

Търпението на българската общественост тази седмица бе поставено отново на изпитание от изявления на политици и военни за предстоящо приемане на американска тежка военна техника и персонал в България. Казваме отново, защото подобни вълнения обществеността преживя през февруари във връзка сМобилизационния преглед на българската войска, възприет от някои като подготовка за война с Русия.Сега военният министър на САЩ обяви в Талин, че заедно с други източно и центролнаевропейски страни, България е приела на територията й да бъдат разположени американски танкове, оръдия и друга военна техника. Заместник-командващ на корпуса на американската морска пехота в Европа обяви по-късно, че през септември в България ще пристигнат 155 американски морски пехотинци с 4 танка, 6 бронетранспортьора и 3 гаубици. Новините предизвикаха тревога сред българската общественост. За изострянето на чувствителността към чуждото военно присъствие в родината, и за опасенията от евентуално негово използване срещу Русия, принос даде не само силната в страната проруска и антиамериканска агитация, но и част от самияуправляващи елит. Вместо да обясни адекватно основанията за приемане на чужда техника и военен персонал, първоначално военният министър увери, че няма официално искане за подобно нещо. За което се допитал и до американския посланик в София. Едва по-късно външният министър обясни, че става въпрос за поети вече от България ангажименти, при това още през 2006г. по време на управлението на тройната коалиция, водена от проруската БСП. Настояли първоначално за извънреден парламентарен дебат по темата, след това обяснение социалистите замълчаха. Че обществените тревоги бяха превъзбудени от политически фактори показа също фактът, че докато на фокус бяха идващи от чужбина изявления за предстоящо разполагане на оръжия, в самата България приключвашетактическо учение с международно участие под названието „Кабиле - 2015 г.” В него бяха ангажирани 50 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ в Европа, танкове М1 „Ейбрамс”, МТЛБ, „Хамър”, бойни машини „Страйкър”, вертолети, самолети, но това не разтревожи миролюбивата общественост. Обстоятелствата подсказват, че обществото заслужава по обективна и коректна информация, когато се касае за военни въпроси в усложнена международна обстановка. С тежка сухопътна техника България не би и могла да прояви агресивност към Русия, но все пак, дори и с учебни цели, тази техника ще се използва в източния фланг на НАТО, станал напоследък твърде уязвим и напрегнат около кризата с Украйна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00

40 градуса максимална температура

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София – около 36°. В планините ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа..

публикувано на 13.07.24 в 18:30