Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група „Акага” в летен кадър

БНР Новини

Време е за летен хит и за нов музикален формат за младите таланти

Време е за летен хит на музикантите от „Акага”. След „Нека да е лято“ и „Време за море“ те откриха сезона с… „Маймуни”. В нея е описан целият процес по създаването на една лятна песен – каза в интервю за Радио България Краси Куртев от „Акага”. Той е автор на музиката и част от текста й. Любопитен факт е, че за първи път формацията, която залага на стилове като фюжън-джаз, фънк и реге, се колаборира с хип-хопъра Ицо Хазарта.

Като дойде лятото, всички хора от нашия бранш започват да мислят летни хитове, как и с кого да ги направят. В песента обясняваме какви елементи трябва да съдържа тя, звучи малко като кулинарно предаване – казва с усмивка Краси. – Нашият специален гост Ицо Хазарта описва общото състояние на ситуацията в България. Отдавна сме говорили да направим нещо заедно, работихме с удоволствие и ни беше истински интересно. Естествено е да има различни мнения за общата ни песен,  критични нападки и към „Акага”, и към Ицо. Радва ме тази полемика. Не само публиката, а и някои от нашите колеги са доста консервативни. На думите: „Какъв е този хип-хоп – това не е музика”,  отговарям, че силата на хип-хопа като уличен стил не е в музиката, а в думите. Единствено чрез него може за 16 такта да се обясни какво става в една държава по хумористичен начин; да се говори за сериозни неща и същевременно да се танцува. В други стилове би звучало нелепо. Покрай песента направихме и лепенки с надпис „Да се направим на …” и нарисувана маймуна. Идеята ни е да се поставят на колите и когато на път за морето или в града видиш този стикер да се усмихнеш, да ти стане приятно.

През летните месеци „Акага” и Ицо Хазарта имат серия  участия, а за 5 септември подготвят концерт в Созопол в рамките на Празници на изкуствата „Аполония”.

Ще изнесем троен концерт – не сме правили досега подобен. С нас ще бъдат и младите музиканти от Funky Miracle – продължава Краси Куртев. – Ние ги подпомагаме – репетират в студиото ни. Не ги продуцираме, не им казваме какво да свирят. Правят каквото преценят, подобно на нас, когато бяхме на тяхната възраст.

Преди 23 години съученици от Музикалното училище в София се събират, за да осъществят мечтата си да свирят като любимите си групи Chicago и Earth,Wind & Fire с брас. На първите концерти идва многобройна публика, което ги учудва и мотивира.

Това е харесвало на хората – не сме били световни музиканти, но искреността, с която свирехме и фактът, че се опитвахме да покажем собствен стил ни направи лесно откриваеми – разказва Краси Куртев. – Кръстихме състава „Акага“  на името на древната българска жрица, за да не се нуждае от превод на различните езици и да е свързан с българската история. Когато започвахме имаше доста млади групи, с които се конкурирахме, всеки се бореше за мястото си, а това дава чар и динамика на процеса. Нямаше чичко или лелка, които седят и казват – ти ставаш, ти – не. Излизаш да свириш и публиката избира. За съжаление, светът се променя, звездите стават все по-зависими от продуцентите. Младите в България следят световните телевизии. Те не се интересуват с колко средства се прави шоуто, а търсят качеството. И ние, музикантите, тук трябва да предложим съвременно направен формат, интересен, който да се излъчва по обществените медии. Водим преговори за „Акага Академи”, в която младите музиканти да не пеят кавъри, а сами да пишат песните си. Да има няколко формации в различни стилове – рок, поп, хип-хоп, а може и диджеи. Представянето да става на клубна сцена и в конкуренцията да се види кой е по-добър. Групите ще търсят начин как да излязат напред – това ражда продукта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05