Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-американска комисия ще работи за опазване на културното наследство в България

БНР Новини
Археологически разкопки на антична Сердика
Снимка: БТА

В края на юни посолството на САЩ в България обяви учредяването на двустранна българо-американска комисия за опазване на културното наследство. Нейна основна задача ще бъде изтъкване на важността на културното наследство за развитието на туризма у нас, както и обмяната на опит между специалисти от двете страни. Надяваме се, че тази комисия ще помогне да се събуди интересът на все повече американци към богатата съвременна и древна история на България, каза съветникът по обществените въпроси в американското посолство в София Елизабет Фицсимънс в интервю за Радио България. По-рано тази година американското посолство направи най-голямото си дарение за България до момента, извън сферата на сигурността – за проект за реставрация и консервация на средновековния храм „Св. Йоан Алитургетос” в Несебър. Защо американското посолство в България се заема с тази нова инициатива?

От дълго време работим в тясно сътрудничество с много български организации, занимаващи се с културното наследство на страната и неговото опазване, най-вече с българския клон на ИКОМОС (Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места), и винаги сме имали много ползотворна съвместна работа. По време на визитата си в България през януари държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви няколко области, в които нашите страни могат да водят стратегически диалог, като подчерта, че можем да търсим начини за разширяване на сътрудничеството си в областта на културното наследство. Раждането на комисията е резултат от тези разговори.

Новата комисия ще съществува в рамките на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт”, която успешно функционира в България вече повече от 20 години. В новата организация ще работят доказани специалисти от областта на историята, архитектурата, етномузикологията, директори на музеи. Основната задача на комисията ще бъде да се фокусира върху анализ на това, кои исторически обекти са автентични и трябва да бъдат реставрирани и запазени, както и кой е най-добрият начин това да бъде направено, обясни г-жа Фицсимънс:

Целта е не само да определим кои проекти ще получат финансиране, което разбира се ще се решава от групата експерти с познания в областта на материалното и нематериалното културно наследство на страната. Важно е също така по какъв начин можем да обвържем тези проекти с общините, на чиято територия се намират, за да могат те да донесат реална икономическа полза, например в области, в които до момента туризмът е бил слабо развит. Целта е да се определят най-подходящите проекти, като се вземе предвид общата картина в страната и се види къде има обекти, които са уникални със своята историческа и културна значимост и които се нуждаят от консервиране, или обекти, за които до момента не са били отделяни средства.

Комисията вече има и по-дългосрочни планове, като партньор в една от бъдещите инициативи ще бъде най-големият музеен и изследователски комплекс в света, институтът „Смитсониън” във Вашингтон. Всяко лято там се организира двуседмичният фестивал „Фолклайф”, представящ културата на избрани страни, като България ще бъде предложена за участие през 2019 г., годината за която вече Пловдив беше избран за Европейска столица на културата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иконописецът Диан Костов открива експозиция в Кукелберг, Брюксел

Днес се открива експозиция с платна на българския художник иконописец Диан Костов. Платната ще бъдат изложени на фасадата и в самата Национална базилика "Светото сърце" в Кукелберг, Брюксел (Basiliekvoorplein 1, 1083 Brussels), в продължение на..

публикувано на 15.06.24 в 09:05

Балетът на Националната опера е гост на фестивала Sounds of Oradea в Румъния

Балетът на Националната опера гостува на фестивала Sounds of Oradea в Румъния, съобщават от Софийската опера и балет. Третото издание на международния фестивал е от 14 до 16 юни и включва три програми в популярни културни пространства в града...

публикувано на 15.06.24 в 08:35
Директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева

В Берлин представят майстора на живописта Дечко Узунов

Тази вечер,13 юни, от 19.00 ч. директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева ще представи пред публиката в Берлин каталога "Дечко Узунов". Събитието ще се проведе в Българския културен институт (Leipziger Str. 114 – 115,..

публикувано на 13.06.24 в 16:01