Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите с нелегалната миграция в България се задълбочават

Снимка: БГНЕС

С подкрепа на ЕВРОПОЛ специалните служби задържаха тази седмица в София десетки нелегални имигранти от Сирия и Афганистан. Разбит бе канал за незаконно прехвърляне на мигранти от Близкия Изток към Европа през България, чиито организатори, имащи иракски и сирийски произход, бяха експулсирани заради „застрашаване на националната сигурност чрез трансфер на чужденци от рискови региони, потенциално свързани с терористична и екстремистка дейност”. Междувременно, авторитетният германският вестник „Ди Велт” алармира, че привърженици на терористичната организация „Ислямска държава” се движат из Европа с редовни български паспорти, с които ги снабдявала българската мафия. Тревожни са нещата, свързани с т. нар. „местен субстрат” на нелегалната миграция. Откакто „Ислямска държава” е референция в световната политика, няма сведения за членуващи в нея българи, нито доказателства за нейни клетки в България. По един или друг начин обаче усещането за присъствие на терористичната организация е реалност и предизвиква основателни опасения. Потвърдиха го и някои събития от последната седмица. Първо, Апелативният съд в Пловдив увеличи присъдата на един от подсъдимите в т. нар. „имамско дело”, по което миналата година 14 души бяха обвинени в проповядване на радикален ислям и разпространение идеите на „Ислямска държава”. После, прокуратурата в Пазарджик обвини 14 души в проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма, а също в пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на „Ислямска държава”. Доказателства за клетки на „Ислямска държава” в България няма, но има подозрения за такива, и то именно в Пазарджик. Там роми скандират лозунги на арабски и не се свенят да се снимат и хвалят във Фейсбук с атрибути, характерни за тази терористична организация, която от една страна ползва в Близкия Изток привърженици от Западна Европа, а същевременно инфилтрира в нея терористи, обучавани в Близкия Изток. Организация, която разполага с мрежа от привърженици и продължава да набира бойци в съседни на България страни като Босна, Косово и Македония. Вижда се, че проблемите с нелегалната миграция в България се задълбочават. По време на сезонния й пик през лятото миграционният натиск по суша откъм Турция расте, едновременно с натиска по море откъм Гърция и Италия, а същевременно отговорностите на властите значително се повишават не само поради външни, но и поради вътрешни фактори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12