Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Привет от „Шоколандия”

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Шоколадовите славеи” и „Шоколадово семейство” – така наричат детска вокална група „Шоколадче” от град Лом. Сладко име е избрала за своите талантливи певци вокалният педагог Росица Кръстева. С обич и грижа тя работи с тях вече седем години и признанието не закъснява. Съставът и неговите солистки са носители на редица отличия, последните спечелиха през месец юни в Италия.


Преди броени дни се завърнахме от Майори
– разказва Росица Кръстева. – Бяхме номинирани да представим България след като спечелихме Голямата награда на Международния конкурс за испанска песен „Abanico” през март тази година. Всяко пътуване, всяко участие на сцена, дава на децата един допълнителен стимул да надграждат уменията си. От конкурса „Eurokids” в Майори имаме златен медал за 7-годишната София-Еллен Първанов, както и три специални награди за солистите на „Шоколадче”: Анна Василева, Ралица Тодорова и Теодора Тодорова. Теодора получи и покана за конкурса „Shining star” в Анталия, Турция, който ще се проведе тази есен. Цялата вокална група спечели бронзов медал в Италия. Представихме се в няколко категории – стилизиран фолклор, поп, рок и джаз. Пяхме на пет езика. Преживяхме седем незабравими и пълни с емоции дни, децата още са с приповдигнато настроение.


Първите шест месеца на 2015 година добавят към биографията на вокална група „Шоколадче” успешни участия и медали от българските конкурси: „Път към славата”, „Орфеева дарба”, „Цветен камертон” и „Изгряват звезди”. Съставът е победител и в Международния конкурс на детската интернет телевизия „Аз мога, аз знам”. И зрителите, и професионалното жури гласуват за него. Росица Кръстева ни връща към началото на „Шоколадче”:

СнимкаБеше през 2008 година. Сбъднах мечтата си, колкото и по детски да звучи. В началото в състава имах 14 деца. Поканих Видинския митрополит Дометиан, който ни направи официално кръщене и започнахме работа. В момента малките певци са 28. Разпределени са в няколко групи. В подготвителната са около година и след това преминават в „Млечно шоколадче”. А концертният състав е т.нар. тежка артилерия на „Шоколандия”. Децата там са от 9 до 13-годишна възраст. Те обичат музиката, но и знаят – забавлението върви наред с много труд. Талантът е относително понятие – той е семчица, която се слага в саксията, оттук нататък започва сериозната работа и малко по малко се надграждат уменията. А емоциите и преживяванията, които носи изявата на сцена са много силни. Аз се радвам, че „Шоколадчетата” ценят това, което правим взаимно, разбираме се, говорим на един език. Ние сме частна формация. Сама се справям и с подготовката, и с организацията на участията. Помага ни община Лом, както и частни спонсори. Репертоарът ни е широк. Предизвикателство е за тях да пеят на различни езици, любим им е италианският. Преди няколко години представихме няколко песни на албански. Случи се на конкурса „Златни ябълки” в Кюстендил. Композиторът Адем Имери бе председател на журито и изпълнихме негови композиции. Имахме съвместен концерт с оркестър Симфониета Видин през октомври 2014 г. С него чествахме 100 години от основаването на Детската оперета в град Лом. Изпълнихме написаната специално за нас от Маргарита Маргаритова Симфонична приказка за солисти, хор и оркестър „Рожден ден”. Тази съвместна изява беше полезна за децата от групата. Единственото което си пожелавам за себе си, за „Шоколадчетата” и техните семейства е да сме живи и здрави, за да продължаваме да си подаваме ръка и да работим заедно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Любо Киров започва лятото с нов сингъл и албум – "Ново сърце"

Любо Киров е сред звездите в българската музика, които последните години пълнят най-големите зали. Всяка негова нова песен вълнува публиката, която има нов повод за радост – преди дни певецът издаде албума "Ново сърце ". На концерта-промоция беше..

публикувано на 19.06.24 в 10:15

София е домакин на нов фестивал на духовната хорова музика

Преди големия християнски празник Петдесетница, софийският храм "Света София - Премъдрост Божия" е домакин на първото издание на Фестивала на духовната хорова музика "Трисвятую песнь" в дните от 19 до 23 юни.  Организатори са Българският хоров съюз..

публикувано на 19.06.24 в 09:35

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15