Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключът към успеха е да си образован

БНР Новини
Снимка: личен архив

Един ромски тийнейджър е на път да реализира своя мечта. Марсело е израснал вкв. Огоста, познат като ромската махала на гр. Монтана. Завършва с отличен успех 8-ми клас в Професионалната гимназия по строителство и геодезия „Стефан Савов“. Има две по-малки братчета. Баща му е строителен работник, а майката – безработна. В живота е осъзнал, че хубавите и истински неща са винаги трудни. За да постигнеш нещо значимо, трябва да се бориш, да положиш много усилия. И идва моментът, в който получава своята награда:

СнимкаТова вълшебство започна съвсем неочаквано – споделя Марсело. – Случайно открих в Интернет една обява за кандидатстване в Англия. Веднага привлече вниманието ми, защото искам да се реализирам. Явих се в София на изпити по английски и математика. Няма да крия, че бяха доста трудни, но аз вярвам в това, което мога, и дадох всичко от себе си. И успях. Така стигнах до възможността да продължа образованието си в CATS Cambridge College. Това е най-голямото ми постижение. Накарах хората около мен да се почувстват горди.

Марсело е изключително амбициозен и даровит. Пее, танцува, рисува, а наскоро просълзи публиката в Монтана с превъплъщението си в ролята на попа в постановката „Вражалец” по Ст. Л. Костов. Това беше първата му поверена роля от режисьора Хари Белов в ромското театрално студио „Суно”. За жалост той често е усещал дискриминация и от връстниците си и от по-възрастните, но не се срамува от произхода си! Едно от желанията му е, след като натрупа житейски опит и знания, да бъде полезен на ромската общност. Да убеждава хората да се образоват и да бъдат равни с останалите. Засега единствената тревога на момчето е в набирането на средствата за обучението му в престижния колеж /около 30 000 паунда/. Плаши го донякъде и мисълта, че ще бъде далеч от семейството си, но е решен на всичко, за да успее. Ето и неговото послание към младите хора на България:

Приятели, за краткия ми живот, изживян досега, съм осъзнал, че това не е просто една игра, вероятно все още не познаваме истинското значение на думата „живот“. Но ето че аз малко по малко осъзнавам, че има много трудности. Всеки ден полагам изключителни усилия, за да живея истински, а не просто да съществувам… За мен да живееш означава да бъдеш уважаван, образован, интелигентен, да имаш семейство, приятели, достойна работа. Всичко това е постижимо с добро образование, много мечти и амбиции. Само така ще бъдете пълноценни хора и ще следвате целите си докрай! – каза в заключение развълнуваният Марсело.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ОБНОВЕНА: Подпалиха се складове за фойерверки край Елин Пелин, разпоредена е незабавна евакуация

Между град Елин Пелин и село Елин Пелин избухна пожар в склад за фойерверки, предаде БТА. В резултат на експлозията двама души – мъж и жена са с изгаряния трета степен и опасност за живота. Разпоредена е незабавна евакуация за жителите на село..

публикувано на 25.07.24 в 20:55

Времето се стабилизира, над Източна и Централна България отново ще превали

В петък  сутринта облачността над източната половина от страната ще се разкъсва и намалява, но след обяд отново ще се заоблачи и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 16°. Максималните ще са от 27° до 32°,..

публикувано на 25.07.24 в 19:05

България днес - 25 юли 2024 г.

На 25 юли в „България днес“ в контекста на небивалите горещини и бушуващата в страната огнена стихия ви предлагаме две екологични теми – разговаряме с Тома Белев, бивш заместник министър на екологията и директор на..

публикувано на 25.07.24 в 19:00