Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: „България не е пряко заплашена от ситуацията в Украйна или Близкия Изток”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На 13-15 юли в София се провежда Лятна академия по лидерство, в рамките на Софийски форум за сигурност. Тази неправителствена организация е платформа за изследователска дейност и обсъждане на актуални въпроси в сферата на международната и националната сигурност. Нейният председател и анализатор към БАН Йордан Божилов коментира, в интервю за Радио България, актуални теми от сигурността:




България се намира в един турбулентен регион между две горещи точки – Украйна и ИДИЛ. Подготвена ли е страната ни за евентуална ескалация на напрежението?

България не е пряко заплашена от ситуацията в Украйна или Близкия Изток, ние по-скоро сме изправени пред едни асоциирани рискове. Като член на ЕС и НАТО нашата сигурност се гради в рамките на тези два блока. Не очаквам разрастване на конфликта в Украйна, който да засегне пряко страните членки на НАТО. Той по-скоро върви към „замразяване” – един постоянно тлеещ конфликт, който ще създава проблеми в целия регион, като организирана престъпност и дестабилизация на държави. Не бих подценил рисковете от тероризъм, защото, като външна граница на ЕС, бежанските вълни ни поставят в една изключително тежка ситуация. Въпросът с бежанците разедини европейските страни. Интересът на България е да има единна европейска политика, много силно сътрудничество между всички специални и полицейски служби и обща солидарност.

Какви са скритите опасности от кризата в Гърция?

Една от мерките за стабилизиране на икономиката и финансите на страната е драстичното съкращаване на разходите за сигурност и отбрана. Това е много опасно, поради възможност да се разхлаби контрола и през Гърция да навлязат още повече незаконни мигранти, тъй като и сега оттам към България преминават такива групи.

Изпълнява ли България ангажиментите от срещата на върха на НАТО в Уелс?

На срещата бе взе политическо решение да се създадат сили за много бърза реакция в отговор на кризата в Украйна, както и за разполагане в новите страни членки на структури на командването на НАТО. В този смисъл България има и споразумение със САЩ за разполагане на американски въоръжени сили на българска територия, което е равно в случая на сили от НАТО. Също така България предприе усилия за увеличаване на ученията и бойните тренировки заедно с други държави. България е лоялен член на НАТО, готов във всяко време да изпълнява общите решения. Тезата, че НАТО ни налага нещо е неправилна, защото в рамките на НАТО България взима решението. Ние трябва да се стремим да поддържаме една мобилна армия, готова да изпълнява всички задачи в рамките на НАТО и да увеличим средствата за отбрана. В наш интерес е да участваме в инициативите, най-вече в черноморския регион, защото това е нашият интерес.

Представлява ли демографският риск заплаха за националната сигурност?

Тенденциите в областта на демографията са силно негативни (застаряващо население, непропорционално разпределено, висока безработица сред отделни групи), а в дългосрочен план това е риск за националната сигурност. Ние от Софийски форум за сигурност се опитваме да дадем на младите практически поглед към проблемите на сигурността и управлението. Един от системните проблеми на България е липсата на знаещи и можещи лидери с визия, които имат воля да решават задачите, независимо от тяхната трудност и непопулярност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14