Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Митов: „Отношенията ни със САЩ са в една от най-добрите си фази”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Половин година след като американският държавен секретар Джон Кери посети София, българският външен министър Даниел Митов е на работно посещение в САЩ за преглед на стратегическия диалог между двете страни. През януари Кери и Митов се договориха този диалог да се води в рамките на четири работни групи – по сигурността и отбраната, по енергийната сигурност, по върховенство на закона и по образованието.

Разговорите на министъра са работни, а информацията за тях – относително оскъдна. Все пак някои негови изявления потвърдиха ясно проамериканската ориентация на правителството. Още преди визитата Даниел Митов посочи, че отношенията на България със САЩ са в една от най-добрите си и сериозни фази, а това се случва в ситуация, при която България геополитически се намира на кръстопът между два конфликта – единият в Близкия изток, а другият в Украйна. Вече в САЩ, в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, ръководителят на българската дипломация разсея илюзията, че българското правителство е против наложените на Русия санкции заради Украйна. Такава илюзия възникна наскоро, заради някои различия между изявления на президента Плевнелиев и премиера Борисов по въпроса. Президентът Плевнелиев публично се изказа за продължаване, а премиерът – за отмяна на санкциите срещу Москва. Във Вашингтон външният министър недвусмислено заяви, че поведението на Русия днес е сериозна заплаха за сигурността на България и санкциите спрямо нея трябва да се запазят, независимо от всичките им реални и мними недостатъци. От цялата тази поредица изявления се разбира, че макар да търпи загуби от санкциите срещу Москва и от съответните им контрасанкции, България, ще се придържа към възприетата от Запада линия, докато противоречията между Русия, САЩ и ЕС не се уредят.

Във Вашингтон министър Митов изтъкна, че енергийната политика на България е успешна отчасти и заради партньорството със САЩ. Това партньорство някои  възприемат като  предназначено най-вече да ограничи изключителната зависимост на България от руските енергийни доставки. Някои събития напоследък поставят доставките на руски газ драматично под въпрос, но от Вашингтон Митов увери, че руски газ в България няма да спре да тече, защото за това има договор до 2030 година, а задачата е да се изградят нови връзки, които да помогнат за разнообразяване на снабдяването с газ и така да намалят неговата цена. Дали и по какъв начин на разговорите в САЩ е било отчетено намерението на Русия през 2019г. да спре окончателно транзита на газ през Украйна, откъдето идва около 90 на сто от газа за България, още е неизвестно.

Силно впечатление направи и уверението на министър Митов, че България подкрепя Трансатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ. За въпросното споразумение в Европа още няма обща позиция. Част от правителството в София смята, че то няма да вреди на малки държави като България, а ще ги защитава. Според вицепремиера Ивайло Калфин, обаче,  във варианта, в който до момента е договорено, Трансатлантическото споразумение не би трябвало да бъде подкрепено, защото ще донесе повече вреди, отколкото ползи. Темата продължава да е отворена и докато министър Митов е в САЩ, в София се разбра, че европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом ще посети България през септември за още дискусии по проблемите на правителствено и неправителствено ниво. Междувременно, визитата на външния министър в САЩ продължава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

Остава в сила жълтият код за опасни горещини над цялата страна

Във вторник  ще е слънчево и горещо със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 17° и 22°, в София 17°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен север-североизточен бриз...

публикувано на 08.07.24 в 19:30