Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зоополиция ще бди над животните

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: архив

Кученцето Мима, изгубило четирите си лапи от ръката на неизвестен изверг, така и не дочака възмездие за жестокостта, която го споходи преди пет години. И докато в Германия осиновителите я обгрижваха с любов в края на страдалческия й живот, България най-после направи първа крачка към разкриването на подобни зверства.

Зоополиция – специално звено към вътрешното министерство, ще разследва насилието над животни. Наказателният кодекс и сега предвижда строги санкции срещу такива посегателства – затвор до пет години и глоба до 50 хил. лв., ала до осъдителни присъди почти не се стига, защото разкриваемостта на престъпленията е изключително ниска.

В МВР няма разбирането, че тези престъпления са сериозни. Това наложи създаването на зоополиция, казва Явор Гечев, ръководител на отдел „Комуникации” във фондация „Четири лапи”. – Насилието над животни (за разлика от по-маловажните престъпления като битова престъпност, кражби, хулигански прояви) се смята за изключително опасно навсякъде по света, тъй като е свързано с последващо насилие над хора. В 70 на сто от случаите на домашно насилие първата жертва е домашният любимец, а след това някой друг член на семейството. В другата крайност пък са серийните убийци – всички те са започнали с насилие над животни, преди да посегнат на човек. Така че явлението е индикатор за развитието на бъдещи престъпници и е важно те да бъдат спрени преди да наранят човешко същество.

Създаването на зоополиция е важен знак, че на престъпленията с животни занапред ще се гледа сериозно. Още повече че случаите на насилие нарастват в последно време (през миналата година са регистрирани 181 случая).

Това се дължи на чувството за безнаказаност у хората, както и на факта, че обществото ни е много изнервено. В същото време все по-често се говори за насилието над животни, благодарение на което се разгласяват все повече случаи. А след като им се отделя толкова много внимание, значи обществото ни като цяло не толерира подобно поведение, споделя Явор Гечев.

Последният пример е от преди няколко дни, когато милостиви хора донасят в клиниката на „Четири лапи” простреляно в гръбнака бездомно куче. Както се случва обикновено в такива случаи, свидетели на произшествието няма, въоръженият убиец продължава да се разхожда безнаказано из столицата, а пострадалото животно е приспано заради тежките си рани. Сигнал за престъплението не е подаден в МВР. Много хора не го правят, защото са наясно, че разкриваемостта е много ниска – обяснява Явор Гечев и допълва. – Освен това понякога самите полицаи прикриват подобни престъпления.

Хората ще бъдат по-мотивирани да подават сигнали в полицията, ако виждат резултати. Но за четирите години, откакто са въведени наказания за насилието над животни, само двама души са осъдени ефективно – едва на три месеца, а наложените парични санкции варират около хиляда лева.

Съдът също се отнася снизходителнокъм извършителите на подобни престъпления – смята Гечев. – Затова следващото, за което ще настояваме, е той да си върши сериозно работата. Колкото и да е добра в дейността си полицията, колкото и висок процент престъпления да разкрива, ако съдът не осъди извършителите, нищо няма да постигнем.

Зоополицията ще бъде създадена по холандски модел. По двама души във всяка областна дирекция на МВР ще разследват случаи на жестокост, осакатяване или смърт, а впоследствие и на трафик на екзотични животни. Очаква се най-напред министерството да избере хора с добро отношение към животните, които са мотивирани и владеят чужди езици. Те ще бъдат обучени от холандски лектори. И ако всичко върви по план, след около шест месеца зоополицията ще може да започне работа.

Още от категорията

Новозаразените за денонощието доближават числото 7000

6816 са новите случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа при направени 50 356 теста . Положителни са 13,5% от пробите , сочи порталът coronavirus.bg. 87,5% от новозаразените не са ваксинирани . Броят на новозаразените е най-голям от..

публикувано на 27.10.21 в 08:35

Хърватия, Словакия, Украйна и Молдова влизат в червената зона

Считано от 30 октомври, събота, Хърватия, Словакия, Украйна и Молдова влизат в списъка на държавите в червената зона съгласно реда за влизане в България.   От червена в оранжева зона преминават Индия, Колумбия, Аржентина и др. От зелена в..

публикувано на 26.10.21 в 19:35

Времето ще остане без промяна и без валежи

В сряда сутринта в низините и около високите водни басейни ще се образуват мъгли. Минималните температури ще е между 1 и 4° на запад и до 7-10° на изток. През деня над на много места в Централна и Източна България ще се задържи ниска слоеста..

публикувано на 26.10.21 в 18:30