Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестът на поддръжник на „Ислямска държава“ буди нови тревоги за сигурността

Вълненията през отминаващата седмица около назначаването на нов управител на централната банка, както и политическите и институционални котерии за това дали да се променя или не конституцията на страната във връзка с дългоочакваната съдебна реформа, оставиха на заден план две новини, които по един или друг начин будят сериозна тревога за вътрешната сигурност на България.

В сряда вътрешното министерство разпространи съобщение за арестуването на млад сириец, живеещ в България от 20 години, който участвал в хакерската групировка „Близкоизточна кибер армия“ (Middle East Cyber Army – MECA), свързана с „Ислямска държава“. По поръчка на терористичната организация, хакерите били ударили над 3500 правителствени и корпоративни сайтове по целия свят. От България младежът контактувал с останалите хакери, пръснати по света по криптирани канали.

Също в сряда беше разпространено още едно съобщение на МВР.  В него четем, че са задържали в София един сирийски и един афганистански гражданин. Сириецът, постоянно пребиваващ в България от 30 години, е бил член на група за организиране на нелегална миграция през територията на България от Близкия Изток към Западна Европа, така наречените „каналджии“. Афганистанецът пък бил свързан с движението на талибаните.

От къде идва тревогата във връзка с тези две съобщения? Арестуваният хакер е първи случай на лице от Близкия Изток, израснало и учило в България, което се оказва сподвижник на терористичната организация „Ислямска държава“. Да, не е боец, готов да избива тези, които не проповядват радикалния ислям, но такива организации естествено имат нужда не само от главорези… Следва логичният въпрос – след като е открит в България хакер на служба към ИД, възможно ли е да има в страната и „спяща клетка“ на самата ИД? Такава хипотеза специалистите не изключват.

Колкото до сириеца „каналджия“, изниква въпросът дали в този доходен „бизнес“ не отварят „чадъри“ български служители в структури за опазване на границите ни, естествено, срещу заплащане? Защото за „канали“ за нелегални мигранти и за „каналджии“ се заговори много отдавна, още от миналата година, когато миграционният натиск по границата ни с Турция неимоверно се засили, и е трудно да се допусне, че досега вътрешното министерство не е успяло да се справи с това явление.

Още в края на миналата година в анализ, станал публичен, на Националната разузнавателна служба се прогнозира, че през 2015 г. терористичните заплахи за България ще нарастват, включително и поради намерението на „Ал Каида“ отново да се активизира на базата на съперничество с „Ислямска държава“. Също според доклада, през 2015 г. потоците от бежанци и нелегални мигранти към и през България ще се засилват. Дано в МВР този анализ да е бил прочетен задълбочено и навреме.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11