Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Птичи трели в съпровод на арфа огласят Боровец

БНР Новини
Снимка: предоставена от Анжела Маджарова

Ако високо нейде в Рила планина, сред песните на птиците и ромолящия поток дочуете и нежно подръпване на струни, не се учудвайте! Трети ден в курорта Боровец арфата слива ефирния си тембър със звуците на природата. Любители и професионалисти, обединени от любовта си към този древен инструмент се учат на интерпретация и техника, сценично представяне, импровизация. И всичко това – благодарение на неуморните усилия на известната наша арфистка Анжела Маджарова. Направила първите си стъпки в Националното музикално училище в София и в Младежка филхармония „Пионер”, тя се развива в обкръжението на световни музиканти и прави международна кариера с репертоар от барока до съвременната музика. Една от целите й днес е да популяризира арфата, затова за втори път събира в лятна академия ценителите на този инструмент. Идеята е да почерпим опит от нашите арфисти, които работят по света и всяко лято си идват в родината. Така ще осъществим приемственост между поколенията, казва Анжела.

Най-малката и най-възрастната участничка в академията изпитват еднакъв възторг от своя любим инструмент. Аз обичам арфата, защото има много нежен звук и е като на принцеса. Когато порасна, искам да стана неонатолог, но като любимо занимание да имам арфата – казва 9-годишната Лора Карапанчева, която макар и от Самоков не пропуска седмичния си урок в столицата. Почти 60-годишната Розабела Чан пък пристига чак от Хонконг. За втора поредна година идвам тук да уча при Анжела. Много харесвам този инструмент, според мен той има ангелски звук. В академията отношенията са толкова сърдечни, чувствам се като сред близки хора. Много е вдъхновяващо, решила съм всяка година да се връщам тук.

Снимка

Някои от участниците – българи или чужденци, идват от Бразилия, Дубай, Италия, Гърция, Великобритания, за да се посветят на джаза, класиката и съвременната музика. Анжела Маджарова пояснява:

Ние сме трима лектори. Росица Милевска преподава джаз арфа и импровизации. Тя е класически арфист, но по-късно се профилира като джазов изпълнител. Живее и работи във Франция, както и втората ни лекторка Юлиана Тошкова. Тя пък е композитор и арфист. В заниманията си акцентира върху музиката на ХХ век. Третият лектор съм аз – обхващам повече оркестровите трудности, тъй като имам опит с класическия репертоар в оркестъра, а също като камерен изпълнител и солист. Най-хубавото между всички участници е, че цял живот са си мечтали да свирят на арфа, не са се отказали и са осъществили своята мечта. През XXI век инструментът не може да се смята повече за аристократично занимание – особено келтската арфа, която не струва скъпо. За нея има огромен репертоар и човек може да й се посвети професионално или да свири любителски цял живот.

Яна Дойнова и Росица Милевска са от двете страни на обучението – първата като студент, а втората като преподавател.

Записах се в академията, защото тя дава шанс на всеки от нас да види докъде е стигнал другият, да обмени опит и да получи различно мнение за свиренето си – казва Яна. Шанс е, че имаме и композитор на съвременна музика. От нея получаваме прекрасни съвети за интерпретацията. Тук се чувстваме като в рая – арфи, река, обкръжени сме от приятни хора.

А Росица Милевска допълва:

Супер идея е събитието да се организира сред природата. Събрали сме се, за да се обогатим взаимно. По отношение на джаза учениците ми имат хубави хрумвания и са готови да вложат много от себе си, за да се получи добър резултат. Вярно е, че са в началото, но човек винаги започва от някъде.

В първия ден от академията преподавателите свириха пред своите възпитаници, които, на свой ред, ще върнат жеста с малък концерт на 30 юли в Самоков.

Снимки: предоставени от Анжела Маджарова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15