Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България – страната на белокосите

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Населението на България може да намалее с почти 30 процента до 2050 г., прогнозира докладът на ООН за демографското развитие в света. Така от 7.5 млн. в момента българите могат да останат 5.154 млн. в средата на столетието. В доклада се отбелязва и глобалното застаряване. До 2050 г. броят на хората на възраст от 60 години нагоре ще се увеличи повече от два пъти. Водеща по този показател ще е Европа, където се очаква към 2050 г. 34 процента от населението да е на възраст над 60 години. Независимо, че имаме Актуализирана национална стратегия за демографското развитие на населението в Република България (2012-2030), ние сме една от най-застаряващите нации в Европа. До края на ноември правителството трябва да изработи краткосрочни и дългосрочни мерки в рамките на стратегията по демографска политика, които да зададат посоката за решаването на демографската криза в страната. Това решиха единодушно депутатите по време на дебат за демографската политика в парламента. Те констатираха редица негативни тенденции – нацията се топи и застарява, смъртността се увеличава, раждаемостта намалява, липсва адекватен достъп до здравеопазване. Като фактор за тежката демографска ситуация у нас бяха посочени и упадъкът на семейните ценности и високата степен на емиграция.

Моята идея е не да изработим нещо ново, а сега действащата демографска стратегия, да стане парламентарен документ, каза в интервю за Радио България вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. – Парламентът да я обсъди и да я приеме. Там има конкретни мерки, които са набелязани, и всяка година МС да докладва до къде е стигнало нейното изпълнение. Освен това, предложих на парламента – в Германия е така, всеки един законопроект да минава през демографска проверка. Важно е обществото да установи какво ние разбираме под демография. Ако това е броят на населението, то в най-бедните страни и общности се раждат най-много деца. Преди няколко дни излезе докладът на ООН за световното население, който доказва това. Броят на гражданите на една страна сигурно е един от важните показатели за демографията. Но за мен по-важният, и там ми се иска да се насочи дискусията, е върху качеството на живота. Това е свързано с равнище на доходи, достъп до здравеопазване, добро образование, добри възможности. По този начин се решава по съвсем различен път въпросът с демографията – не с много хора и икономика, която да разчита на евтиния труд, а с икономика, която е интелигентна и в която един човек произвежда много повече, така че държавата да е богата.

Според вицепремиера Калфин бързите мерки, които ще дадат конкретен резултат са гъвкавото работно време, което влезе в Кодекса на труда, възможността за дистанционна надомна работа и специални ваучери.

Тези ваучери се използват много широко в страни като Белгия и Франция. Казаха ми, че във Франция по този начин раждаемостта се е увеличила с няколко процента, продължи министър Калфин. Това са ваучери за домашно подпомагане. Държавата и този, който наема съответен човек за домашно подпомагане съфинансират работната заплата и така се наемат безработни. Става въпрос за услуги у дома свързани с отглеждане на дете в определени часове, грижа за възрастен човек, домашна работа – почистване, готвене, гладене и т.н., които освобождават време на работещия родител. С тези ваучери човек може да работи стабилно и да е спокоен, че в къщи има кой да се погрижи за детето му.

Идеята на вицепремиера Ивайло Калфин е тези ваучери да влязат в действие още от есента, но…

Трябва изграждане на информационни системи, защото това е абсолютно нов тип система за подпомагане и такива домашни услуги. Веднага след ваканцията ще представим концепцията и конкретните стъпките какво трябва да се случи. Основното забавяне ще бъде свързано с изграждането на добра информационна система, защото всичко трябва да става по електронен път – купуват се ваучери, прехвърлят се, наемат се хора и т.н. Амбициран съм максимално бързо да проработи тази система.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10