Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нерешени проблеми в приключилия политически сезон вещаят напрегната есен

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Политическият сезон в България приключи, оставяйки нерешени сериозни въпроси. Отношенията между основните партньори в управлението, ГЕРБ и Реформаторския блок, са обтегнати,  високопоставени техни представители не изключиха преразглеждане на коалиционното им споразумение, а някои дори и подготовка за предсрочни избори. В началото на седмицата премиерът Борисов трябваше да успокоява духовете с твърдения, че между ГЕРБ и реформаторите всичко е наред, но уверенията му не попречиха политически анализатори да прогнозират промени в изпълнителната власт. Според някои, ако се предприемат такива промени, в интерес на добрите коалиционни отношения, те няма да засегнат поверените на Реформаторския блок постове в правителството. Надделява все пак схващането, че въпреки противоречията, смяна на кабинета е изключена, защото няма вътрешни или външни фактори, които да я диктуват. При сегашната ситуация в региона, партньорите на България от ЕС и НАТО са силно заинтересовани от нейната стабилност, а във вътрешен план, дори да настъпи „развод” с реформаторите, ГЕРБ може да си гарантира мнозинство в парламента с подкрепа от АБВ и ДПС. Болезнените дебати и компромиси около съдебната, здравната и пенсионната система родиха сближаване между ГЕРБ и ДПС, накарало някои дори да говорят за неформална коалиция между тях. В края на седмицата напрежението с реформаторите се засили допълнително и от отлагането за наесен на предлагания от тях закон за борба с корупцията по високите етажи на властта. Сложността на политическата ситуация, очертала се за наесен, се задълбочава от обстоятелството, че тя съвпада и с необходимостта от подготовка за местни избори, съчетани с референдум за избирателната система. ГЕРБ отива на изборите с нагласа за самостоятелно участие и предвкусва победа в големите градове. Реформаторският блок клони към самостоятелно участие, но Движението за силна България се обявяваше доскоро за свободно коалиране по места и затова Движение „България на гражданите” настоя към консолидация на блока и единна регистрация за изборите, подкрепена с ясно разписано коалиционно споразумение. Според мнозина Движението за права и свободи ще запази досегашната си местна електорална подкрепа, а може и да я разшири с привличане на гласове от ромския етнос. БСП отива към новия политически сезон с относително удовлетворение от избора на социалистката Мая Манолова за национален омбудсман и намерение да покаже, че е преодоляла практиката „да дава леви мигачи, а после да прави десни завои”. Сред всичките възможни развития, които новата политическа есен може да поднесе, няма такива, които да променят действащото от години статукво в страната. С това обаче гражданите и партньорите на България вече са свикнали.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00