Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антитерористичните действия в Македония актуализират опасения в България

БНР Новини
Общ изглед на стаята за молитви в джамията Тутунсуз в Скопие, едно от местата където беше проведена голяма антитерористична операция за разбиване на клетка на радикалната групировка „Ислямска държава”. В дясно се вижда флагът на „Ислямска държава”.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Македония проведе тези дни мащабна антитерористична операция в няколко града, при която задържа девет души, заподозрени във връзки с радикалната организация „Ислямска държава”. Повечето от арестуваните скоро са се върнали от Сирия, издирват се още трийсетина души, а за 20 се знае, че и в момента продължават да се бият срещу сирийския режим. Неотдавна при подобна антитерористична акция македонската полиция даде жертви, а честотата, с която тези акции се случват в западната съседка предизвиква основателни опасения сред българите. Не само защото и в България се случват, макар не толкова мащабни и решителни, операции срещу радикален ислям. И в Македония, и в България, обект на полицейския интерес и действия са елементи, от които официалните ръководства на мюсюлманите се разграничават, но това разграничаване не пречи тези елементи да следват указания на имами в джамии на традиционния ислям. Сега властите в Скопие имат подозрения, че в скопската джамия Тутунсуз и в някои частни къщи са се провеждали дори военни обучения. Всички арестувани при акцията в Скопие са македонски граждани, а при действащия между двете държави безвизов режим за тяхно проникване в България не би имало формална пречка. Прави впечатление, че действията на македонските власти са много по-енергични, отколкото тези на българските. Вероятно не само защото в западната съседка има доказано наличие на джихадисти, участвали в бойни действия в Сирия, но и защото в Македония подобни действия са инкриминирани по закон и подлежат на санкции със затвор. Наистина джихадисти, участвали в бойни действия на Ислямска държава, засега в България няма открити, но неотдавна бе заловен симпатизант на тази терористична организация, участвал в свързана с нея международна хакерска група. Сигурно разкриването на бойци и на българска територия е само въпрос на време. Вероятно това е имал предвид българският политик Красимир Каракачанов – съпредседател на парламентарно представения Патриотичeн фронт и лидер на ВМРО, когато заяви, че ставащото в Македония крие заплахи и за България. „Ислямска държава” вече може и да е проникнала на нейна територия, а че България е лесна плячка за терористични атаки го показа още атентатът в Бургас преди няколко години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Оранжев код за много горещо време е подаден за цялата страна

В петък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 20° и 24°, в София 20°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По..

публикувано на 11.07.24 в 19:05