Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моцарт, Паганини и Чайковски под звездното небе на Правец

Снимка: архив

Лятото е времето, в което изкуството се прави на открито – под звездното небе и във вечерната прохлада на града. Затова и Правец ще се превърне в огромна сцена, за да прибави още една година към вече станалия традиция международен музикален фестивал „Моцартови празници”. Единайсетото издание на фестивала ще премине под знака на числото 175. Защо – обяснява артистичният му директор Христина Ангелакова:

Има една годишнина, която е над всичко – 175 години от смъртта на Паганини, както и от рождението на Чайковски и на Клод Моне. На 13 август ще открием с „Вълшебната флейта”, продукция на Русенската опера, защото все пак сме Моцартов фестивал. А на следващия ден ще бъде концертът по случай годишнината на Паганини и на Чайковски. Затова поканихме полския цигулар Мариуш Патира, който е един от лауреатите на конкурса „Паганини” в Генуа, и диригента Жозе Мария Флоренсио от Бразилия. Ще прозвучат Първият концерт от Паганини и Четвъртата симфония от Чайковски. Преди това дългият „маратон” ще започне с годишнината на художника Клод Моне. Импресионистичната линия от картините ще премине в музиката на Дебюси и Равел, изпълнена от пианиста Иля Овчинников и цигуларката Верустиния Щур-Овчинникова от Русия, както и от певците Йоана Кадийска и Алекс Аведисян. По този повод възнамеряваме и занапред да отбелязваме годишнини на световни художници и скулптори. През 2014-та се навършиха 450 години от смъртта на Микеланджело, сега честваме Моне, а догодина – 500 години от смъртта на Йеронимус Бош. И накрая „маратонът” ще завърши с моноспектакъла „От Пиаф до Мамбо италиано” на Мария Елена Инфантино, която пристига от Лос Анжелис. Ще й акомпанира пианистът Румен Цанов.

Матине „Фигаро обича Моцарт и Росини” ще очаква малките зрители на следващото утро от фестивала. Децата ще се маскират като Моцарт и съпругата му Констанца, ще пеят и рисуват, ще се насладят на миниатюрите, които малките балерини от читалището ще танцуват под звуците на единствения балет на композитора. Но това е само прелюдия към кулминацията на деня – музикално-танцовия спектакъл по Моцартовия реквием. На открита сцена солистите Беса Лугичи (Косово), Снежинка Аврамова, Николай Моцов, Ивайло Джуров, италианският диригент Карло Донадио, актьорите Бойка Велкова и Мариус Донкин ще сътворят невиждан досега прочит на безсмъртната творба. Направен е специално за фестивала в копродукция с Русенската опера.

Може би не е за първи път в света, защото има версии само с балет върху музиката на реквиема, казва Христина Ангелакова. – Но нямам информация дали е правен и с три компонента – театър-балет-музика, както ще го представим ние. Разполагаме с прекрасната актриса Бойка Велкова, която е гаранция за изключителна театралност в най-съвременния смисъл на тази дума, както и с най-добрия български балет след този на Софийската опера – Русенската трупа. Така че се надявам да зарадваме почитателите на Моцарт, на театъра и на балета с нещо ново и различно. Интересна подробност е, че сме включили и текстове на Данте. Това е друга линия, която се опитваме да продължим - м.г. беше симбиозата между театър и музика със спектакъла „Моцарт и Салиери”, а през тази между балет, театър и музика.

По традиция фестивалът ще бъде закрит с гала концерт на площада пред общината. Той е „Класика и поп” с участието на оперни певци, хора и оркестъра на Русенската опера и под палката на диригента Жозе Мария Флоренсио. Посветен е на юбилея на голямата оперна певица Христина Ангелакова. Тя ще бъде специален гост на „Среща с автограф” – очаква се нейни ученици, колеги и почитатели да засвидетелстват обичта си и всички заедно да видят прожекцията с моменти от богатата й артистична биография.



 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15