Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За татуировките на Марио с пристрастие

БНР Новини
Снимка: личен архив

Искате да си направите татуировка, но ви е страх от болката или се колебаете какво да си татуирате? Всъщност, всичко от което се нуждаете, е приятелски съвет. Никой не ходи на случаен зъболекар, гинеколог и татуист. Затова ви съветвам: отидете при Марио. Ще ви омагьоса с чаровната си усмивка и забавните си истории, а покрай тях ще забравите за страха. „Свободен дух” – това е думата, която ви идва на ум, когато се запознаете с него. Да, но свободата е нещо относително. Всеки човек е затворен в собственото си ежедневие”, контрира той. Нестандартен. Това е другото, което ви хрумва. Рисува. Когато рисува за себе, той създава картини, сякаш излезли от нашите сънища. Курсове, академия? Не. Всеки е започнал да рисува от детската градина – обяснява Марио. – Просто аз продължих да го правя, докато повечето хора спират. Естествено, минава и през графитите, докато един ден стига до татуировките. Докато работи като водолаз.

Водолазният спорт е нещо наистина уникално. Под водата виждаш толкова много неща и спокойствието е такова, че не може да се опише, трябва да се изживее. Но всичко свърши, защото водолазният център, за който работих, затвори врати. Горе-долу по едно и също време, когато се занимавах с водолазно дело, започнах и с татуирането. Всичко вървеше по един и същ път – споделя софиянецът Марио Григоров.

СнимкаА как се става татуист?

В някои държави е задължително да преминеш курс, но в България няма такова нещо – коментира Марио. – Почти всеки започва да татуира първо върху плодове (примерно, върху портокал или грейпфрут), след което продължава върху свински крачета или уши. Миризмата не е от най-приятните, но така се започва. След това експериментираш върху себе си и своите приятели. Наблюдаването на работата на различни татуисти също дава много, защото те постоянно обясняват, кое как трябва да бъде, научаваш различни техники на татуиране. И виждаш татуировките по друг начин.

По въпроса за модата в татуажа твърди, че в момента няма такава. Ако допреди няколко години, всички са били луди по надписи от типа „Only God can judge me”, сега вече хората предпочитат татуировки, които по някакъв начин са свързани със собствения им живот, или просто са си ги харесали в кибер пространството. Винаги обаче трябва да се вслушваме в съветите на татуиста, защото той е човекът, който има голям опит и може да прецени правилно, как идеята ни ще изглежда, пренесена върху кожата, разкрива Марио тънкости за изкуството на татуажа. Защото това е изкуство, нали? Татуировките са като картините. Има поръчител, така нареченият клиент. Той казва какво иска на картината или на тялото си. Има и артист – така нареченият татуист, или художник при картините. Той прави композициите и изработката. Така че, ако картините са изкуство, то и татуировката е изкуство, обяснява младият човек. В работата си предпочита да следва желанията на своите клиенти, за да бъдат те максимално доволни. Разбира се, когато клиентът иска съвет, той винаги е готов да откликне.

СнимкаКакто мнозина млади българи днес, за съжаление, и Марио е от онези, които изкарват препитанието си в чужбина. Заминава на гости при приятел в Корсика. Там му се отваря възможност за работа и решава да остане. Твърди, че се чувства прекрасно, но България си е България, затова е сигурен, че един ден задължително ще се върне в родината. Питаме го, какво според него трябва да се промени в държавата, за да не я напускат толкова много млади хора.

Според мен политиците трябва да спрат да крадат толкова много. Тогава за хората ще има пари за по-големи заплати и по-хубави условия за живот. Хората напускат България, според мен, поради единствената причина, че нямат пари. Всичко останало го имат тук. Те се връщат, естествено, за да видят своето семейство, приятелите си. Наскоро видях една статия, в която пишеха за учителските заплати. В България един учител взимал, примерно, 350 евро заплата, а в останалата част на Европа минималната заплата, която видях за учителите, беше 2 000 евро. Т.е. мисля че именно парите са причината, поради която българите напускат България, – споделя в края на срещата ни Марио Григоров.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12