Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Античното минало на Дунавското ни поречие оживява

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Дунав– втората по големина река на Стария континент, лъкатуши на територията на Северна България, очертавайки границата ни със съседна Румъния. Българското поречие е все още неразорана от масовия туризъм територия, която обаче изобилства с невероятни богатства и поводи да отделиш повече време, за да я опознаеш.

Крепостта НовеЗа разлика от отсрещния румънски бряг, който е нисък, мочурлив и пустеещ, нашият тъне в зеленина, осеян с бедни, но живописни села, природни забележителности и най-вече – със следи от античността. Някога Дунав е бил естествената граница на Римската империя, която е трябвало да бъде охранявана. Затова в нашия участък на поречието е имало страшно много пътни станции. Това са били крепости – градове, където, освен военни части, са живеели и цивилни хора – разказва Стефан Проданов от Съвета по туризъм в Свищов. Неотдавна с помощта на европейско финансиране три крайдунавски общини – Свищов, Белене и Ценово, разработиха съвместен маршрут, разкриващ античното минало в района. А останките от крепостта Нове са една от най-посещаваните забележителности по него. През 48 година в околностите на днешния Свищов е дислоциран VIII-ми Августовски Легион. До нас са оцелели дебелите стени с бойници, които ограждали военния лагер. В центъра му пък се намирали административните сгради, легионните терми и болницата – една от най-големите в пределите на империята. Била е построена от император Траян.

Край с. Кривина в община Ценово пък туристите разглеждат късноантичната крепост Ятрус. Предполага се, че основите й били положени в началото на IV век, а в един по-късен етап на това място е издигната и християнска базилика. Археолози попадат и на следи от антични жилищно-стопански комплекси. В община Белене пък от години се проучват останките от старинната митница Димум, където товарните кораби акостирали, за да обмитяват стоката си. По римско време Димум представлявал крепостна стена и пристанище с много добре развита търговия – обяснява Стефан Проданов.  Какво още можем да видим в този живописен крайдунавски кът, пропит с хилядолетна история?

Природен парк „Персина”Природния парк „Персина” с редките си водни видове, птици и различни растения. Този парк е на територията на три общини. Той привлича и туристи, които преминават по маршрута Евровело 6. Пристигат най-вече велосипедисти от Германия, Австрия, Швейцария, които остават доволни, защото в района имат всякакви възможности за туризъм. А Евровело 6 е европейски маршрут,  който пресича цяла Европа и преминава по нашето поречие. Туристите отсядат в местните хотели и къщи за гости, а почти всяко тукашно село има такива.

Дали ще опознаеш района с колело, пеш или опитвайки се да се ориентираш с личния си автомобил по необозначени пътища и разбита настилка, е без значение. Защото въпреки лошата инфраструктура, този край си струва да бъде опознат. Чрез речния туризъм много хора се докосват до античното ни наследство – твърди Стефан Проданов и добавя:

СнимкаПрез лятото има туристическа регата. Тогава с каяци и канута много европейци се движат по реката и отсядат във всеки един наш град, край който правят лагер. За съжаление, големите круизни кораби, които най-често тръгват от Виена, акостират в пристанище Свищов, но пасажерите им не са запознати с богатствата на нашия край. Повечето навлизат на 100-на км във вътрешността на страната, за да посетят Велико Търново и Арбанаси, а после се качват на корабите и продължават круиза си, без да подозират какво са изпуснали – не скрива разочарованието си Стефан Проданов.

Въпреки това, председателят на свищовския Съвет по туризъм не може да се оплаче от липса на туристи. Най-оживен е градът в началото на юни, когато пристигат десетки хиляди гости, за да присъстват на традиционния Фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“. На тазгодишното му издание над 300 участника от България, Италия, Румъния и Полша надянаха легионерски доспехи, за да пресъздадат бита, културата и военните сблъсъци между имперски Рим и местните племена.

Зрелищните възстановки, които се провеждат сред останките на някогашния град Нове, жънат бурен успех. Затова отскоро фестът си има и есенно издание – „Лозниците на Нове“. Тази година той ще се състои през месец септември и за пореден път ще възкръсне славното ни антично минало.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35