Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ритъмът на Балканите” – документални записи

БНР Новини
Снимка: ОНМ на БНР

„Ритъмът на Балканите” със сигурност е сред най-забележителните поредици на Оркестъра за народна музика при БНР. Гост-солисти в нея са известни имена от нашия регион. В последния концерт солистите бяха от Турция, Гърция, Сърбия, Македония и България. Невъзможно е да ви предадем ентусиазма на публиката, както и онзи специален контакт между слушатели и артисти, който превърна концерта в незабравимо събитие. Но със сигурност ще усетите поне малко от всичко това в документалните записи.

Известният изпълнител на кеменче Деря Тюркан от Турция изнася концерти по цял свят. В програмата, която ви представяме, той взе участие в няколко пиеси. Сред тях и „Никриз Касап” в аранжимент на Георги Андреев.

„Ритъмът на Балканите” представи и един от най-известните виртуози на фрула – Бора Дугич, „златната фрула от Сърбия”, както го наричат. В пиесата „Игра скакавица” той е солист, заедно със сънародника си Бобан Проданович – акордеон. Виртуозният акордеонист Милан Завков е и диригент на оркестъра към Фолклорен ансамбъл „Танец” от Скопие. Много аплодисменти събра негово изпълнение на „Марта – Радино oро” в аражимент на Димитър Христов. Създадена специално за случая, пиесата „Арап” представя всички солисти в концерта, сред тях и Кириякос Тапакис от Гърция, изпълнител на уд. Музиката на Димитър Христов е основана на мелодии, които съпровождат хорото „Арап“, разпространено в Югозападна България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Нещо по-така"

Музикантите от DEEP ZONE Project отново ни поднасят комбинация от клубно звучене с привкус на български фолклор в песента си "Нещо по-така", този път заедно с Бисера и Лидия. Когато Диан Савов, известен като DJ Dian Solo, се обажда на двете певици с..

публикувано на 24.09.24 в 10:15

"Отдавна знам"

Проектът "Пеещи артисти" на продуцента Игор Марковски има вече своята 41-ва песен със заглавие "Отдавна знам". В нея се срещат гласовете на певицата Майя Йорданова и композитора Момчил Колев, който е написал музиката. Синът му Калоян Колев е направил..

публикувано на 23.09.24 в 10:15

"Само морето"

В последните дни на лятото Теди Русева с артистичен псевдоним Тиара представя новата си песен "Само морето". С нея актрисата, чиято музикална кариера е започнала едва преди четири години, сбъдва своя съкровена мечта – да участва в конкурса "Бургас и..

публикувано на 20.09.24 в 10:15