Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планински бегачи в надпревара за Купата на Витоша

БНР Новини
Снимка: Salomon Vitosha Trail

Човекът е едно от най-издръжливите същества на планетата и според много антрополози, той е създаден за бегач на дълги разстояния. В далечното минало прадедите ни са преследвали животни в саваната на огромни разстояния до пълно изтощение на плячката. Това е възможно, защото когато става въпрос за издръжливост при тичане на маратонски дистанции, човекът притежава уникални способности. 

За съжаление в днешно време често забравяме, че телата ни са създадени да се движат и големите мозъци не са единственото нещо, с което еволюцията ни е дарила. Може би като отговор на тревожните данни за масовото обездвижване на българите през последните години, броят на спортните клубове и организации в страната, чиято цел е популяризирането на бягането и здравословния начин на живот, расте.

Състезанията по планинско бягане, които се провеждат на територията на Витоша и в околностите на планината също не са малко на брой и тази година 6 спортни организации се обединиха зад „Купата на Витоша.“ Това е инициатива с идеална цел, която събира най-добрите състезания на Витоша в обща класация.
Снимка: vitosha100km.bg
Част от Купата на Витоша засега са 6 състезания по планинско бягане с обща дължина от 201 километра и обща денивелация от 7600 метра, а 2015 е първата година, през която се провежда тази инициатива. Първото състезание Панчарево – Половрак, което е с трасе от 30 километра и денивелация от 1300 метра, се проведе в началото на април. Второто състезание от веригата с трасе от 27 км се състоя на 23 май във високата част на планината. Най популярното ултра-състезание в България, което вече има легендарен статут и привлича много състезатели от чужбина – стокилометровата Обиколка на Витоша, събра известни бегачи и ентусиасти на 14 юни. А на 28 юни завърши Simeonovo Run, чието трасе минава в близост до Симеоновските езера.

Предстоящо състезание от програмата е XLkmrun – състезание по панорамната пътека на Витоша, планирано за 23 август. Част от Купата на Витоша е и атрактивното състезание по планинско бягане от НДК в центъра на София до Черни връх, което ще събере най-издръжливите бегачи на 30-ти август. Надпреварата е също и финал на верига от състезания за изкачване на петте най-високи български планини.

Снимка: trailseries.bgКупата на Витоша е отворена за аматьори и професионалисти, а за да участва в крайното класиране даден участник трябва да има поне три успешно завършени състезания от веригата. Всяко състезание носи определен брой точки, които зависят и от неговата трудност. Коефициентът на трудност се определя според правилото на шотландския планинар Уилям Найсмит, което дава възможност да се изчисли времето нужно за изминаване на маршрут с дадена дължина и денивелация.

Колко популярно е планинското и маратонско бягане в България? Отговор на въпроса ни даде Григор Върбанов – един от основателите на спортен клуб „Бегач“, който стои зад първоначалната идея за организиране на обща класация от интересни планински състезания:

Има огромен интерес към планинското бягане. Една от причините е, че организации като нашата срещат трудности при работата си с общините в осъществяване на състезания по бягане на асфалт и по пътища. Другата причина е, че вече в България има много добри примери на планински бегачи, които завладяват въображението на останалите. Такива са Кирил Николов Дизела, Мария Николова и Божидар Антонов, който преди броени дни подобри рекорда за изминаване на разстоянието от връх Ком до нос Емине. Една част от успешните бегачи са непрофесионалисти и всички те дават тласък на развитието на спорта. Много аматьори се насочват към планинското бягане, особено в София. Има и други градове в България, в които хората имат достъп до планина и това също улеснява развитието.


Григор Върбанов съветва тези, които тепърва започват да се занимават с планинско бягане, да не забравят, че планината крие опасности, а техничният терен изисква внимателен избор на обувки. Церемонията по награждаване на участниците в „Купата на Витоша“ ще бъде през ноември, а организаторите приканват всички желаещи да се включат в състезанията по планинско бягане и да помнят, че движението е част от самата същност на човека.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кимия Ализаде

Иранката Кимия Ализаде донесе на България европейска титла в таекуондото

Родената в Иран звезда на олимпийското таекуондо Кимия Ализаде донесе европейска титла на България в първото си състезание под български флаг. Наскоро натурализираната иранка завоюва злато в категория до 62 кг на шампионата на Стария континент в..

публикувано на 13.05.24 в 16:07
Рамазанов (синьо трико) срещу Гамкрелидзе (червено)

Магомед Рамазанов спечели пета олимпийска квота за българската борба

Магомед Рамазанов стана петия български състезател по борба, който извоюва квота за олимпийските игри в Париж. В Истанбул той спечели квалификационния си мач на 86 кг свободен стил срещу световния вицешампион Владимери Гамкрелидзе от Грузия в..

публикувано на 12.05.24 в 09:55
Гергана Топалова

Топалова и Нестеров ще играят за титлата на тенис турнири в Швеция и Румъния

Двама българи се класираха за финалите на тенис турнири. Гергана Топалова ще играе за титлата в турнира на клей в Бостад, Швеция, с награден фонд 25 хил. долара. На полуфиналите поставената под номер 2 българка победи Ирина Фетакау от Румъния с..

публикувано на 11.05.24 в 16:01