Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планински бегачи в надпревара за Купата на Витоша

БНР Новини
Снимка: Salomon Vitosha Trail

Човекът е едно от най-издръжливите същества на планетата и според много антрополози, той е създаден за бегач на дълги разстояния. В далечното минало прадедите ни са преследвали животни в саваната на огромни разстояния до пълно изтощение на плячката. Това е възможно, защото когато става въпрос за издръжливост при тичане на маратонски дистанции, човекът притежава уникални способности. 

За съжаление в днешно време често забравяме, че телата ни са създадени да се движат и големите мозъци не са единственото нещо, с което еволюцията ни е дарила. Може би като отговор на тревожните данни за масовото обездвижване на българите през последните години, броят на спортните клубове и организации в страната, чиято цел е популяризирането на бягането и здравословния начин на живот, расте.

Състезанията по планинско бягане, които се провеждат на територията на Витоша и в околностите на планината също не са малко на брой и тази година 6 спортни организации се обединиха зад „Купата на Витоша.“ Това е инициатива с идеална цел, която събира най-добрите състезания на Витоша в обща класация.
Снимка: vitosha100km.bg
Част от Купата на Витоша засега са 6 състезания по планинско бягане с обща дължина от 201 километра и обща денивелация от 7600 метра, а 2015 е първата година, през която се провежда тази инициатива. Първото състезание Панчарево – Половрак, което е с трасе от 30 километра и денивелация от 1300 метра, се проведе в началото на април. Второто състезание от веригата с трасе от 27 км се състоя на 23 май във високата част на планината. Най популярното ултра-състезание в България, което вече има легендарен статут и привлича много състезатели от чужбина – стокилометровата Обиколка на Витоша, събра известни бегачи и ентусиасти на 14 юни. А на 28 юни завърши Simeonovo Run, чието трасе минава в близост до Симеоновските езера.

Предстоящо състезание от програмата е XLkmrun – състезание по панорамната пътека на Витоша, планирано за 23 август. Част от Купата на Витоша е и атрактивното състезание по планинско бягане от НДК в центъра на София до Черни връх, което ще събере най-издръжливите бегачи на 30-ти август. Надпреварата е също и финал на верига от състезания за изкачване на петте най-високи български планини.

Снимка: trailseries.bgКупата на Витоша е отворена за аматьори и професионалисти, а за да участва в крайното класиране даден участник трябва да има поне три успешно завършени състезания от веригата. Всяко състезание носи определен брой точки, които зависят и от неговата трудност. Коефициентът на трудност се определя според правилото на шотландския планинар Уилям Найсмит, което дава възможност да се изчисли времето нужно за изминаване на маршрут с дадена дължина и денивелация.

Колко популярно е планинското и маратонско бягане в България? Отговор на въпроса ни даде Григор Върбанов – един от основателите на спортен клуб „Бегач“, който стои зад първоначалната идея за организиране на обща класация от интересни планински състезания:

Има огромен интерес към планинското бягане. Една от причините е, че организации като нашата срещат трудности при работата си с общините в осъществяване на състезания по бягане на асфалт и по пътища. Другата причина е, че вече в България има много добри примери на планински бегачи, които завладяват въображението на останалите. Такива са Кирил Николов Дизела, Мария Николова и Божидар Антонов, който преди броени дни подобри рекорда за изминаване на разстоянието от връх Ком до нос Емине. Една част от успешните бегачи са непрофесионалисти и всички те дават тласък на развитието на спорта. Много аматьори се насочват към планинското бягане, особено в София. Има и други градове в България, в които хората имат достъп до планина и това също улеснява развитието.


Григор Върбанов съветва тези, които тепърва започват да се занимават с планинско бягане, да не забравят, че планината крие опасности, а техничният терен изисква внимателен избор на обувки. Церемонията по награждаване на участниците в „Купата на Витоша“ ще бъде през ноември, а организаторите приканват всички желаещи да се включат в състезанията по планинско бягане и да помнят, че движението е част от самата същност на човека.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30