Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки положителните тенденции на пазара на труда, 10 процента българи остават без работа

БНР Новини
Снимка: capital.bg

Безработицата в България е намаляла през второто тримесечие на годината до най-ниското си ниво от 2010-та, като в момента тя е около 10%, сочат данните на НСИ, а броят на заетите е над 3 млн. души. Резултатът обаче бележи относително възможностите на икономиката ни за разкриване на работни места. Въпреки положителната тенденция, през месеците от април до юли заетостта леко се е увеличила, но темпът на нарастването й се е забавил.

Създадени 31 хиляди работни места  на годишна база сочат последните данни на НСИ за второто тримесечие на 2015-та, – коментира Явор Алексиев от „Института за пазарна икономика“ (ИПИ). – През последното тримесечие на 2014-та , както и в началото на тази година, икономиката създаваше между 50 и 60 хиляди работни места на годишна база. За първи път виждаме наистина низходяща тенденция за второ поредно тримесечие, при която имаме намаляване на новоразкритите места. Чисто статистически, забавянето е факт. Според нашите анализи, спадът на безработицата не може да продължи с темповете, с които се случваше до момента, като причината е, че голяма част от хората, които можеха, най-вероятно вече са намерили работа. Съответно, безработицата се ограничава до нейния структурен компонент.

От една страна, малко са конкурентоспособните специалисти извън пазара на труда, но от друга – инвестициите в икономиката са недостатъчни, за да се стимулира по-висока заетост. Въпреки ниската си квалификация, част от безработните напускат страната и намират работа зад граница, най-често в по-развитите икономически страни от ЕС. „Изтичат“ и много специалисти, като медицински кадри, които не са удовлетворени от условията на труд и заплащане у нас.

Все още има инерция в пазара на труда. Очакваме до края на годината да продължи ръстът на заетите в икономиката, особено предвид на факта, че третото тримесечие е най-силно, прогнозира още анализаторът.

Възстановяването обаче не е равномерно. То засяга няколко от големите областни центрове, а в много от другите райони не се наблюдава развитие.

В края на миналата година и началото на тази, възстановяването беше равномерно разпределено върху територията на страната, докато това, което получихме сега като информация за периода между април и юли тази година, показва, че огромната част от работните места са разкрити в София и Варна – коментира Алексиев. – Особено притеснителен е спадът в Южен-Централен район(Смолян, Кърджали, Хасково), където с изключение на Хасково, мисля, че всички останали области губят работни места на годишна база. А именно Южният Централен район предвождаше възстановяването на пазара на труда за периода 2012-2014-та. Положението в Северозападния и Северния Централен район, остава тежко с изключение на Велико Търново. Областите Габрово и Русе са сравнително стабилни, но в Северозападна България няма индикации за напредък.В някои области дори не може да говорим за започване на тенденция на възстановяване, напр. област Ловеч, Монтана, отчасти – Видин.

Въпросът е, в задънена улица ли е стопанското развитие на малките градове на България, след като местните фирми почти не инвестират, а интересът от страна на чуждите капитали, които основно движеха българската икономика преди кризата, е спаднал драстично. Скъпият финансов ресурс, несигурната бизнес среда и ниската покупателна способност на населението, спират стопанската инициатива на гражданите и бизнеса.

Последните публикувани данни на БНБ за преките инвестиции през полугодието, въпреки анемичния им ръст от почти 2 процента, потвърждават нерадостната картина: голяма част от тях са разпределени в капитала на дружествата, т.е. послужили са за покриване на загуби.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50