Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мигрантите в ЕС са с по-висок риск от европейците да останат без работа и образование

Сериозни разлики в нивото на образованието има между гражданите на Европейския съюз и мигрантите на територията му, обяви днес Евростат. Изследването на европейската статистическа служба сочи също, че мигрантите са изложени на по-голям риск да бъдат както без образование, така и без работа. За тях също има два пъти по-голяма вероятност да напуснат по-рано училище в сравнение с гражданите на страните-членки.

Една четвърт от мигрантите на възраст от 18 до 24 години са напуснали образованието или професионалното си обучение, преди да се дипломират. За сравнение същото се отнася за 10 процента от европейските граждани, които избират да учат в страната си на произход, както и за 19,2 на сто за от европейците, които отиват да получат образование в страна-членка, различна от родната им държава.  

За мигрантите в Европейския съюз също така преобладават ниските нива на образованост. Над 40 процента от хората, които не са граждани на съюза и са на възраст между 18 и 64 години, са с ниска образователна степен. Този дял при гражданите на държавите-членки е около 25 процента.

Британката Емили Дженингс реши да превърне изоставени след фестивали палатки в подслон за мигрантите, които живеят в импровизирани лагери във френския град Кале.

Свидетели сме на хуманитарна криза пред прага ни. В разгара на лятото имаме множество фестивали, а ако погледнете какво остава след тях, ще установите че сме големи разхитители
, каза Дженингс пред Ройтерс. Тя е член на организацията "Ноу бордърс" в Лийдс. Името й означава "Без граници" и това е една от все повечето организации, които предлагат подкрепа на мигрантите в Кале.

   
Движението за подпомагане на хората в Кале набира сила на фона на обявените вчера от Великобритания и Франция нови мерки за охрана на входа на "Евротунела". Те включват допълнителна френска полиция, финансирани от Лондон огради, система за видеонаблюдение, както и разширяване на съвместната полицейска операция срещу трафикантите на хора.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!