Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Васил Найденов – професионализъм, одухотвореност и неповторимо присъствие

Снимка: архив
Васил Найденов все още е сред водещите певци в българската поп музика, независимо че е на сцената вече почти 40 години. Васил Найденов е работил с композитори с точен усет за актуалност в жанра, сред които Александър Йосифов, Стефан Димитров, Любомир Денев, Тодор Филков, Митко Щерев, Найден Андреев, Кристиян Бояджиев и много други.

Успехът на Васил Найденов се дължи на много неща – първо, той има завършено музикално образование, пианист е, ориентацията му към музиката има генетична мотивация… Тези неща са съществена предпоставка за успешна музикантска кариера, но категорично не са в състояние сами по себе си да определят отношението на хилядите, които харесват Васил Найденов като певец.

Негова характеристика е и способността за артистично присъствие. С педантична прецизност той шлифова и най-дребните певчески и поведенчески детайли. Достатъчно е да се вслушаш в песента на Стефан Димитров „По първи петли” и ще установиш колко „изпипани” са двата контрастни дяла и най-вече първия – речитативния, в който Васко сякаш излива душата си във великолепните стихове на Михаил Белчев. Когато Васил пее, имаш усещането, че всяка част от тялото пее в него.

В повечето негови звукови или видеозаписи „ефекта на присъствието” е налице, като създава впечатление за органичност, изпраща онова излъчване, което сякаш е най-ценното му достойнство.

Васил Найденов показа на всички ни, че „лекият” жанр всъщност може да бъде и истински сериозен.
Още от категорията

Мария Колева: „ Традиционното ни изкуство е съдба, мисия, вълшебство“

Забележителни са успехите на известната певица не само като солистка. През годините тя е глас и в различни камерни и хорови формации – квартет „Аврена“, „Балкански гласове“, „Драгостин фолк“, НФА“Филип Кутев“, „Аква Делия“. Предпочита да я наричат..

публикувано на 27.01.21 в 14:46

Грандамата на пианото Елизабет Леонская гостува в София

Софийската филхармония посреща на 18 февруари една от грандамите на пианото – Елизабет Леонская . Под диригентската палка на Роберт Фаркаш легендарната пианистка ще представи Третия концерт за пиано на Бела Барток. Във втората част на вечерта ще звучи..

публикувано на 27.01.21 в 10:00

Максим Венгеров свири Шостакович в София

Руският цигулар и носител на "Грами"  Максим Венгеров ще излезе на българска сцена със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров. Концертът е на 11 февруари в зала "България", съобщиха от филхармонията. Венгеров ще..

публикувано на 22.01.21 в 15:44