Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият политически сезон – тест на формулата за управление

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Новият парламентарен сезон започна с обещания за съдбовни политически решения и с нещо познато. След като преди ваканцията „историческият компромис” постави ДПС на една маса с управляващите, в първия пленарен ден Лютви Местан директно предложи на Бойко Борисов да ревизира управленската формула. Премиерът не се изкуши и разясни, че местните избори ще са повод да се преброят заедно гласовете на ГЕРБ и РБ и резултатите да са атестат за работата на правителството.

Независимо от това коя партия печели в регионите, общият резултат трябва да бъде такъв, че да гарантира веднъж стабилност и втори път, че е безалтернативно това, което в момента имаме като управление. Винаги съм твърдял, че в една коалиция няма малки и големи, защото никой от нас не си е самодостатъчен и трябва да проявим максимално такт, внимание и да си мерим приказките, заяви премиерът.

Дали „политическата формула” ще търпи развитие, ще видим след изборите, но това стана ключов израз на тези, които са във властта и на тези, които много я искат.

Навлизаме във време, което ще покаже доколко продуктивна е управленската формула, кой работи за реформи и кой против, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Време е да се прави разлика между евтините, солови, популистки изяви на някои политици пред множество камери и политически отговорното поведение на онези, които избират трудния път на поетапно, но неотклонно налагане на модерно и работещо законодателство.

Докато политическото състезание е състезание за парчета от баницата и незаслужени работни места, то винаги ще е увълчено. Българската политика винаги ще е бой във вълча глутница, коментира съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев и поиска повече морал в политиката:

Остава въпросът можем ли ние, българските политици, да съчетаем политика на преговори и компромиси с политика на морал. И отговорът е да, можем, ако се върнем към корените си, ако се върнем към изконната християнска представа за морал на обществената отговорност.

Няма как да се получи с тази формула на властта, убеден е председателят на ДПС Лютви Местан. Новата формула в очите на ДПС е ясна – Патриотичният фронт да бъде зачеркнат от управлението.

За да имаме управление и на стабилността, и на развитието, е необходим нов, ясен, изчистен от ултранационалистически, рекетьорски и прочее ретроградни примеси, ясен европейски и евроатлантически профил на властта. Що се отнася до ДПС, ще продължим да се развиваме като модерна, либерална партия, отговорна и креативна, когато е част от властта, отговорна и конструктивна, когато е част от опозицията.

По традиция, патриотите продължиха в свой стил наддаването кой кого ще гони от властта:

Отстраняването на ДПС от всички властови позиции, остава най-важна цел на Патриотичния фронт, тъй като ясно съзнаваме,че разделянето и противопоставянето на българското общество на етнически признак е най-голямата опасност за държавността, заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

ГЕРБ и реформаторите се договориха за общи парламентарни приоритети.

На първо място това е гласуването на Конституцията в този парламентарен сезон при продължаващ диалог с опозиционните партии, каза Радан Кънев. Гласуване на антикорупционното законодателство, на процесуалните закони и закона за съдебната власт, който зависи от успешното приемане на конституционните промени.

По-късно стана ясно, че конституционните промени се отлагат за след изборите, след като на заседание на специалната комисия от АБВ изненадващо оттеглиха подкрепата си до произнасянето на Конституционния съд.

По традиция в първия пленарен ден от новата сесия парламентарно представените партии очертаха своите приоритети. От най-голямата партия – ГЕРБ, на първо място си поставиха реализиране на съдебната реформа и подкрепа на модела на здравеопазване, който ще даде равен достъп на хората до качествено здравеопазване и финансова предвидимост. От опозицията в лицето на БСП заявиха, че ще бъдат изключително настойчиви по въпросите на социалната политика, демографската криза, енергетиката. От ДПС настояват за интегриране на ромската общност. От ПФ определиха като предизвикателство пред България огромната бежанска вълна, а от АБВ заявиха, че ще работят в конструктивен дух и диалог. За БДЦ и „Атака” стана ясно, че остават опозиция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10