Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България търси място в международния диалог за промени в политиката за бежанците

БНР Новини
Снимка: БТА

Бежанската криза, връхлетяла Европа, създава все по-сериозни проблеми от политически, социален и финансов характер. Дори за мощна Германия е непосилно да се справи с приемането на 800 хиляди бежанци тази година, и Берлин и Париж се договориха да предложат справедливото разпределяне на бежанците в Европа и уеднаквяване на правилата за даване на убежище. За промени в миграционната пoлитика говориха активно през седмицата и българските политици. На неформални международни форуми министърът на външните работи Даниел Митов и министърът на отбраната Николай Ненчев заеха активни позиции по кризата. На Стратегическия форум в Блед, Словения, Митов предупреди, че променящите се маршрути на миграционните потоци диктуват включване на Западните Балкани в общите европейски мерки за справяне с проблема. В разговор със словенския президент външният ни министър се обяви за преразглеждане на Дъблинското споразумениe, коeто регламентира бежанската материя, както и на споразуменията за реадмисия. Миграцията присъства и в разговорите на министър Митов със заместник-помощник държавния секретар на САЩ Хойт Брайън Ий, пред когото изложи и идеята борбата с масовите миграционни потоци да се води не само срещу последиците, но и срещу причините, които я пораждат. В Люксембург, на неформална среща на министрите на отбраната от ЕС, министър Ненчев изложи позицията на София за формиране на обща политика за бежанците. И министърът на външните работи, и този на отбраната, бяха развивали тезите си по въпроса и преди това, на национални форуми. Очевидно излагането им зад граница е елемент от намерението, изразено тези дни от външния министър, България да инициира в ЕС разговор за преформулиране на стратегията за бежанците и за допълнителна работа по основни нейни елементи като реадмисията, репатрирането и борбата с трафикантите на хора. С подобно намерение министър Митов отиде и на неформалната среща на външните министри на ЕС „Гимних”, свикана на 4-и и 5-и септември в Люксембург. Международната активност на правителството по въпроса за бежанците съвпадна с необичайна активност срещу нелегалната имиграция във вътрешността на страната. Само за два дни ДАНС и МВР задържаха в София над 160 чужденци без документи, после в община Царево други 208, после в село Голямо Бучино край София други 40, и операцията продължава. Действията на властите протичат спокойно и засега щурмове на влакове, като в Унгария, или пък неонацистки ексцесии срещу бежанците няма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30