Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО активира свои щабове в шест европейски столици

БНР Новини
Снимка: БТА

На официална церемония в София НАТО откри свой щабен елемент за интегриране на силите в Алианса в България. Сред присъстващите бяха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, външният министър Даниел Митов, зам.-помощникът на генералния секретар на организацията по политическите въпроси и политиката за сигурност Джеймс Апатурай.

Щабът е за командване и управление на батальонно ниво. Той ще провежда подготовката на формирования и ще поддържа съоръжения и оборудване при криза. Като част от структурата на силите на НАТО, личният състав ще бъде многонационален и ще се осигурява на ротационен принцип. Предвижда се броят на служителите да достигне 41 души, от които 20 – българи.

Освен в София, подобни церемонии се проведоха едновременно в столиците на Естония, Литва, Латвия, Полша и Румъния. Този факт държавния глава посочи като „категоричен израз на ангажираността и солидарността на Алианса за защита на всички негови членове на принципа 28 за 28.

Тези щабовете ще бъдат свързващото звено между националните и съюзническите войски при провеждане на общи учения и тренировки, както и за логистично и инфраструктурно обезпечаване на развръщането на Силите на НАТО с много висока степен на готовност при извънредни ситуации, застрашаващи сигурността и териториалната цялост на страните членки по Източния фланг, включително България, заяви президентът Плевнелиев.

В словото си държавният глава отбеляза важното значение на новите центрове в променената обстановка в Европа:

Действията на Русия с Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки като „Ислямска държава” и други придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи от всякакъв вид. Ще се противопоставим решително на всеки план за постигане на нестабилност, замразени конфликти и дестабилизация, но можем да гарантираме мира само със своята решимост, да се противопоставим на всяко деструктивно действие.

Решението за създаването на тези щабни елементи за интегриране на силите на НАТО в страните-членки на Алианса беше взето на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г.

Според Джеймс Апатурай Алиансът няма намерение да се конфронтира с нито една страна, но необходимостта от откриването на подобни щабове е нараснала заради засилващата се нестабилност в съседните региони.

Това е конкретно доказателство, че всяка страна-членка на Алианса е ангажирана със сигурността на всяка друга от НАТО – продължи той. – Наш политически ангажимент е да защитаваме всяка една от тях, което е гръбнакът на Алианса и тези щабове са възможност за създаване на такива реални способности. Ще работим с българските власти, за да сме сигурни, че силите на другите съюзници могат да стигнат до тук бързо. Това ще помогне както на нашето съвместно планиране за колективна отбрана, така и да организираме тренировъчни учения за силите на Алианса на българска територия, за да сме сигурни, че можем да се защитим ефективно, ако се появи необходимост. Създаването на щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система и е най-голямата промяна в организацията след края на Студената война.

В изявление, предавано пряко от Вилнюс, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбергподчерта, че откриването на новите центрове е стъпка към по голяма сигурност:

Те ще гарантират, че при нужда нашите сили ще могат да се предвижват бързо и ефективно. Те също така помагат да изпратим ясно послание – никой в НАТО няма да бъде оставен сам. Ние се стремим към една Европа, която е обединена, свободна и мирна. Но ще направим необходимото, за да бъдат нашите страни в безопасност. Нашият ангажимент към колективната отбрана и един към друг е твърд като скала, заяви от Вилнюс генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10