Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанците – следващата голяма европейска политика

БНР Новини
Снимка: БТА

Решението на кризата с бежанците не е по силите на нито една държава, която и да е тя. Европа може да решава кризите, независимо дали е гръцка, украинска, бежанска или друга, само когато сме заедно, заяви вчера президентът Росен Плевнелиев в словото си по повод 130-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Ден преди това приключи двудневна среща на външните министри от ЕС в Люксембург с поредния неуспешен опит за консенсус по бежанската криза. Част от присъстващите са настоявали за задължителни квоти за бежанци, а други – първо за затягане контрола по границите и борба с трафикантите.

Външните министри на страните от ЕС се обявяват за създаване в трети страни на безопасни зони за бежанци и на центрове за приемане на молбите им, се казва в обща декларация, приета на срещата. ЕК и страните членки на ЕС трябва оперативно да учредят в граничните страни от ЕС, а може би и в съседните балкански страни, центрове за приемане на мигранти, които да ги идентифицират и регистрират преди разглеждане на молбите им за предоставяне на убежище. ЕС и страните членки трябва да подкрепят тези общи усилия чрез предоставяне на персонал и техническа помощ, се посочва в документа. Брюксел вече се фокусира изцяло върху квотите за бежанците, а не върху проблема с нелегалните имигранти.

Според върховния представител по външната политика Федерика Могерини, трябва да се говори само за бежанска криза, защото мнозинството идващи са сирийци, афганистанци, еритрейци и иракчани, бягащи от война. ЕС планира да създаде постоянен механизъм за заселване на мигранти по страните от общността, като броят на приеманите мигранти трябва да бъде определен пропорционално на размерите на страните членки на ЕС, е становището на министъра на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, чиято страна председателства ЕС.

Приоритет за България е да поддържа високата степен на готовност за потенциално увеличаване на миграционния натиск, както и за предоставяне на необходимата организация, условия и грижи за потърсилите убежище у нас.

Мисля, че голямо достойнство на нашата политика е, че успяваме да се справим с този проблем и да регистрираме всички, които влизат легално, да идентифицираме техния произход, личността им и да вземем техните пръстови отпечатъци, – заяви в пленарна зала по време на първия блиц контрол на новата пленарна сесия вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.  – Оттук нататък усилията ни са нелегалната миграция, основно от Турция, да бъдат задържани и доведени до центровете за регистрация, за да канализираме процеса. Въпреки трудностите, тройното увеличаване на интензитета, успяваме голяма част от хората, които влизат на нашата територия, да бъдат регистрирани, да им бъде предоставен такъв статут и да им бъдат предоставени грижи в центровете за бежанци, което изисква нашето хуманно отношение.

Според вицепремиера Бъчварова, правителството ще вземе мерки за справяне и с по-висок миграционен натиск от настоящия. Минаващите през страната ни мигранти значително намаляха, откакто пътищата им се изместиха през западните ни съседи към Унгария и Австрия.

Ние сме готови в три различни варианта и знаем как бихме действали. Към момента действаме по първия вариант, защото успяваме да овладеем ситуацията. Подготвяме се евентуално за втори, като проучваме възможността за шест допълнителни центрове за регистрация, за да не допуснем това, което се случва в Македония и Сърбия, обясни вицепремиерът Бъчварова, уточнявайки, че тази политика елиминира опасността да се създаде заплаха за националната сигурност.

Ситуацията е изключително динамична, продължи тя. – Има труден за представяне по обем бежански натиск в съседните ни държави, затова не е изключен и вариант силите ни да не позволят да се справим. Една от причините в България да има около 16 000 бежанци, за разлика от 160 хил. през Македония, 110 хил. в Сърбия, много повече в Гърция е, че хората и тези, които им помагат знаят, че е много трудно да се мине през българска територия, – добави вътрешният министър пред депутатите.

Половината от удължената ограда по протежението на българо-турската граница трябва да бъде завършена до края на тази есен, прогнозира вицепремиерът Румяна Бъчварова. Вече са изградени около 20 км. от съоръжението, което трябва да обхваща близо 130 км. Тя обясни,че в него ще бъдат направени специални отвори, през които ще може да се минава, като целта е да се насочи имигрантският поток към граничните пунктове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пострадалото момче на плажа в Созопол е в стабилно състояние

Деветгодишното момче, което получи тежки травми при инцидент с почистваща машина на централния плаж в Созопол, е със стабилни показатели и контактно, съобщиха от “Пирогов”. Детето беше транспортирано по въздух от Бургас и подложено на..

публикувано на 04.08.24 в 10:26
Снимка: Facebook / „Чудесата на природата: от семе до гора“

Чудесата на българските гори са представени в природонаучния музей на Черни осъм

Изложба „Чудесата на природата: от семе до гора“ гостува до края на август в Природонаучния музей на троянското село Черни Осъм. Експозицията проследява процеса на зараждане на една гора и презентира красотата на българските гори и шарения..

публикувано на 04.08.24 в 10:20

Пожарът, замърсяващ въздуха на Пловдив, е потушен

Пожарът на сметището в село Цалапица близо до Пловдив е напълно изгасен, но на място остава дежурен екип от огнеборци, както и водоноски и друга техника, съобщи пловдивският кмет Костадин Димитров. Седем пъти са завишени нормита на ФПЧ във въздуха..

публикувано на 04.08.24 в 09:49