Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска фирма пусна на пазара личен детектор за зъбна плака

Той работи като предизвиква флуоресценти на кариесогенни бактерии и ги прави видими

БНР Новини
Снимка: архив
Пътят за премахването на кариесите и гингивитите е, от една страна, да се регулира начинът на хранене, така че да не се създават условия за съществуването на кариесогенни бактерии, а вторият, по-кардинален начин, е просто да ги премахнем от устата си. Въпреки мощната промишленост, усилията на която са насочени към премахването им – производства на четки за зъби, абразивни инструменти, пасти за зъби, проблемът продължава да стои. Според българите, създали детектора, това е така, защото се прави тотално почистване на устата, без вниманието да се концентрира към зоните, където реално се натрупват тези бактерии.
Инж. Димитър Рошкев, който е част от екипа, създал устройството, пояснява:

Ако знаем къде са тези зони, ако виждаме бактериите, натрупани в устата, можем лесно да ги почистим, или да се обърнем към нашия зъболекар за помощ и да се премахнат. При почистването им рискът от образуването на кариеси и на парадонтални заболявания кардинално намалява. За създаването на такава видимост се използват светлинни източници, които генерират светлина в далечната виолетова област, и попадайки върху бактериите, те ги принуждават да флуоресцират и стават видими. Напълно безопасно, удобно, с уред от типа на фенерче, като по този начин можем да ги премахнем и да се предпазим.

С какво детекторът е по-добър от наличните на пазара оцветяващи разтвори и таблетки, които вършат същата работа?

Те не вършат същата работа. Когато оцветяваме с таблетки основните средства за индикация на тези бактерии са анилинови бои, които са от типа на токсините, боядисват всички протеини, а не се фиксират местата на натрупване на бактериите.

В момента фирмата произвежда и подобрен вариант на устройството, с вградени допълнителни огледала за лингвално наблюдение. Според инж. Рошкев използването на персоналния детектор е методът, който значително ще отдалечи настъпването на заболявания като кариеси и парадонтити. Апаратът е резултат от работата освен на инженери и на много водещи специалисти зъболекари и професори от денталните факултети в София, Варна и Пловдив.

Въпреки че технологията, по която работи детекторът е позната отдавна, за първи път се създава относително евтин уред, с който всеки сам може да провери състоянието на оралната си хигиена и да почиства само тези зони, където са натрупани бактериите.

Ще е полезно, защото има пациенти, които не знаят правилния начин за миене на зъбите, премиват ги, и се получават дефекти в емайла. Някои пациенти пък са по-предразположени към кариеси и за тези проблемни групи детекторът ще влезе в употреба. Във всички случаи ще има пазар за това устройство, каза д-р Митова, стоматолог в София с дългогодишна практика.

Ще престанат ли да будят страх посещенията при зъболекаря?

В стоматологичните кабинети, които успяха да натрупат финанси и да повишат нивото си на работа, отдавна се работи почти без болка – с много добри апарати за анестезия и апарати с лазер, казва инж. Рошкев. – С лазерните уреди могат да се извършват много от манипулациите без кръв и без болка.  За нас като пациенти е важно, когато отидем в кабинета да настояваме да се работи с такава апаратура. Светлината (с която работят лазерите) е най-атравматичният фактор, който съществува. Въпросът с лечението без кръв и болка в добрите кабинети е почти решен. Сега остава да се обърнем към превенцията, към нас пациентите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27