Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново облаци в отношенията с Русия

БНР Новини
Снимка: архив

На 8 септември се разчу, че България е отказала да разреши руски военно-транспортни самолети да летят към Сирия през националното въздушно пространство в периода 1-24 септември. Българското външно министерство уточни, че основание за отказа е некоректно посочена в исканията за прелитане информация за целта на полетите и превозвания товар. Военният министър Николай Ненчев разкри, че товарът е бил заявен като хуманитарна помощ, но е била получена информация, че става въпрос за вид въоръжение. Последваха остри реакции на Москва, подсказващи, че в българо-руските отново настъпва „заоблачаване“.

Представител на Комитета по международните въпроси на Съвета на Федерацията на Русия съжали, че България първа е отстъпила пред натиска на САЩ – балканските страни да препятстват полети на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия. Заместник-председател на Руската Дума увери, че Москва ще намери адекватен отговор на „неприятелския ход“ на София, а руското външно министерство поиска обяснение за отказа.

Отказването на въздушен коридор от страна на София вече има прецедент в двустранните отношения. През юни 1999 г. България не даде достъп на руски самолети до въздушното й пространство, поискан от Русия, за да засили присъствието си в Косово. Тогава България още не беше член на НАТО, но сега е, и следи внимателно, вече и в това си качество, събитията около Сирия. Поради това, вероятно не й е убягнало, че след като в събота американският държавен секретар Джон Кери изрази пред руския външен министър Сергей Лавров безпокойство относно предполагаемия руски военен ангажимент в Сирия, Лавров коментира, че руската страна никога не е крила намерението си да достави военно оборудване на сирийските власти, за да се борят те с терористите.

Съмненията за некоректност на Русия при обявяването на въздушни товари също имат прецедент, и заради такива преди три години самолет Airbus A320 бе принуден да кацне в Турция на път от Москва за Дамаск, поради подозрения, че превозва руско военно оборудване. Подозренията тогава не се потвърдиха, но ето, че сега пак има такива.

Дали София ще обяснява още какъв е проблемът, както настоява руското външно министерство, не е ясно, защото говорителката на българското външно министерство Бетина Жотева всъщност вече разясни, че не е разрешено преминаване на руски военно-транспортни самолети през България заради обосновани съмнения, че характерът на товара не съответства на заявленията. Каза още, че България самостоятелно е взела това решение.

Натрапва се обаче и един друг въпрос. Ако е вярно твърдението на Москва, че отказът на въздушен коридор през България няма голямо значение, тъй като за въздушни превози до Сирия Русия ползва други маршрути, тогава по каква причина изобщо е искан достъп? Отговор на този въпрос няма, но има усещане, че може би истинската причина не е намерението за превоз на хуманитарна помощ, а може би нещо друго.

Каквито и съмнения да поражда случаят, няма съмнение, че епизодите на напрежение в отношенията на България с Русия стават вече нещо хронично. А това наистина е много жалко, дори и двете страни да са на два противоположни политически полюса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10