Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България зае изчаквателна позиция за бежанците и Шенген

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изтеклата седмица бе твърде трудна за ЕК и нейния председател Жан Клод Юнкер поради търсенето на решения за тежкия бежански проблем. Трудна беше седмицата и за България, защото трябваше да реагира на идеи, които към първоначалния план тя да приеме 500 бежанци добавиха още 1 600.
Висши представители на правителството дадоха да се разбере, че София е солидарна с начертаните от ЕК мерки, но не ги приема безрезервно. Вицепремиерът Кунева настоя, че квотите за задължителен прием на бежанци трябва да са задължителни за всички, което не е така към момента. Съседна Румъния, например,  категорично отказа да приеме новоотредената й задължителна квота от 6 351 бежанци и заяви, че би приела най-много 1785 на доброволен принцип. Вицепремиерът Кунева изложи също така идеята – съгласието за прием на бежанци да бъде обвързано по някакъв начин с приемането на България в Шенген. С това не се съгласи друг вицепремиер от правителството – Румяна Бъчварова, която е и вътрешен министър, като заяви, че подобно обвързване на приемането в Шенген сега е неадекватно. Някои квалифицираха разминаването в мненията на двамата премиери като разнобой в правителството, но по-скоро става въпрос за различие в нюансите. Бъчварова, така както и Кунева, също е за прием в Шенгенското пространство, но държи това да стане въз основа на изпълнените вече технически критерии за членство, защото евентуално обвързване с бежанския проблем, който се очертава да е твърде продължителен, само би усложнило и забавило приема.


Трети вицепремиер на кабинета, който е и министър на труда – Ивайло Калфин, също застана на нееднозначна позиция. И той изрази солидарност с предложените от ЕК нови мерки за задължителен прием, като посочи, че България може да осигури първоначални условия на имигрантите. Добави обаче, че страната ни не може да задължи бежанци да стоят на нейна територия без съответни промени в Дъблинските споразумения, нито пък да им забрани да предпочитат за установяване по-богати държави. България може да осигури на бежанците само такива условия, каквито позволяват нейните собствени равнища на заплащане и нейната собствена социална система, и ще се постарае да го направи за всеки, който приеме действително да се включи в нейния икономически живот, увери вицепремиерът.

Всъщност позициите на София не се различават съществено от тези на много държави. На практика България няма с какво да се съгласи еднозначно, щом като и тя, както повечето европейски страни, иска обща политика за бежанците, а такава все още няма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04